Dopet ned og opplært til å hate

Foto: Scanpix

Ishmaels mareritt er ennå ikke over.

Noen ganger blir han jaget med våpen. Andre ganger ser han seg selv eller andre bli hakket i biter av en machete. Flere år etter at han unnslapp tilværelsen som barnesoldat i Sierra Leone, løper Ishmael Beah (26) fortsatt for livet hver natt, skriver nyhetsbyrået AP.

I boka «A Long Way Gone: Memoirs of a Boy Soldier», som kom ut denne uka, forteller 26-åringen, som nå bor i en leilighet i Brooklyn, om sitt gamle liv.

Tvunget ut i jungelen
På 1990-tallet ble hjemlandet Sierra Leone herjet av en brutal borgerkrig. Ishmael var bare tolv år da krigen kom til hjemstedet hans i det vestafrikanske landet. Han ble skilt fra familien sin, og tvunget ut på en lang marsj sammen med andre unge gutter. Gjennom jungelen og en og annen landsby flyktet de til fots fra rebellene som forsøkte å overta landet med makt.

Til slutt kunne de ikke slippe unna lenger. Ishmael ble fanget av soldatene til myndighetene i Sierra Leone. De ga ham en Kalashnikov og lærte ham å skyte.

- Se for deg fienden, rebellene som drepte foreldrene dine og familien din, de som er ansvarlige for alt som har skjedd deg, sa de eldre soldatene. Barna fikk også dop fra sjefene sine for å miste hemningene, ifølge AP.

På dette tidspunktet visste Ishmael at hele familien hans hadde blitt drept.

Vet ikke hvor mange han drepte
Etter tre års brutal geriljakrig unnslapp Ishmael, og ble tatt inn på et rehabiliteringssenter for tidligere barnesoldater. Det var vanskelig å få dopet ut av systemet, men enda vanskeligere å forsone seg med hva han hadde gjort. 26-åringen vet ikke hvor mange mennesker han har drept, og han vil ikke gjette.

Etter at han forlot senteret, bodde Ishmael hos en onkel fram til han ble valgt til å delta på en FN-konferanse om barn i krig i New York. Vennene han fikk i USA, hjalp ham til å få en plass på college i New York, der han fortsatt bor. Etter en stund begynte historien hans å finne en skriftlig form.

Skriving som terapi
- Det var vanskelig når jeg skrev boka. Jeg var trist hele tida. Jeg ble konfrontert med hva jeg var i stand til å gjøre, sier Ishmael til AP. Likevel mener han at skriveprosessen var terapeutisk.

- Jeg fikk sjansen til å forsone meg med visse ting, sier Ishmael.

Sierra Leones elleve år lange borgerkrig tok slutt i 2002, men fattigdom og korrupsjon preger fortsatt landet.

Dør aldri i drømme
Ishmael Beah har planer for framtida. Han ønsker å skrive mer og å studere. I marerittene som plager ham om natta, finner han også en kilde til håp.

Han dør aldri i drømmene. Det gjør at han har tro på at han kan komme over fortida og gå videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag