Australske Nitschke har sammen med den nederlandske designeren Alexander Bannink utviklet en selvmordsmaskin som gjør det mulig for folk å ta sitt eget liv ved å sette seg inn i en kapsel og trykke på en knapp. «Sarco er en 3D-printet kapsel som tilbyr en person en fredfull bortgang,» skrev Nitschke i en pressemelding i forkant av begravelsesmessen.

- Personen som ønsker å dø, trykker på en knapp og kapselen fylles med nitrogen. Han eller hun vil føle seg litt svimmel, men vil raskt miste bevisstheten og dø, sier Nitschke til nyhetsbyrået AFP.

Han hevder prosessen vil være smertefri.

Selvmordskapselen er har fått navnet «Sarco», som er en forkortelse for sarcophagus, eller sarkofag på norsk (en monumental likkiste).

Utstillingsmodell

Nitschke viste fram en utstillingsmodell av selvmordskapselen på begravelsesmessen, samt VR-briller som kunne tilby besøkende en virkelighetsopplevelse av hvordan det ville være å sitte inni kapselen og trykke på knappen.

Nitschke sier målet er å bygge en fungerende selvmordskapsel før året er omme. Deretter vil Nitschke legge plantegningene ut på internett, slik at folk kan laste den ned og printe ut produktet ved hjelp av en 3D-printer.

- Det innebærer at enhver som ønsker å bygge maskinen, kan laste ned planene og 3D-printe ut sin egen enhet, sier han.

Nitschke forsikrer om at eventuelle brukere må gjennomgå en nettbasert test for å påvise at man er mentalt stabil før «Sarco» kan aktiveres.

- En fundamental rett

Aktiv dødshjelp er et svært tabubelagt tema, men Nitschke mener det er en fundamental rett å ta sitt eget liv.

- I mange land er ikke selvmord ulovlig, bare assistert selvmord. Dette vil være en situasjon hvor en person velger å trykke på en knapp, fremfor å stå foran et tog, for eksempel, sier Nitschke.

- Jeg mener det er en fundamental rett. Det er ikke bare et privilegium for de veldig syke. Hvis du har fått livet i gave, så bør man også kunne gi fra seg denne dyrebare gaven når man selv ønsker det, sier han.

Selvmordskapselen til Nitschke fikk blandet mottagelse fra de besøkende.

- Jeg synes den er ganske teit, sier Rob Bruntink (52) til nyhetsbyrået.

Bisto fire pasienter med selvmord

Nitschke har i flere tiår vært en tilhenger av aktiv dødshjelp, og har etter hvert fått tilnavnet «Dr. Død». Han bisto fire pasienter med å begå selvmord da aktiv dødshjelp var lovlig i en kort periode i Australia på 1990-tallet.

Mens passiv dødshjelp er lovlig i Norge, det vil si at man kutter ut livsforlengende behandling, er det ulovlig med aktiv dødshjelp.

- Tre nordmenn fikk hjelp til å dø

I Sveits finnes det imidlertid såkalte dødsklinikker hvor utlendinger med uhelbredelige sykdommer kan søke om å få aktiv dødshjelp.

Ved årsskiftet var det registrert 37 norske medlemmer i den sveitsiske organisasjonen Dignitas, som tilbyr aktiv dødshjelp til utlendinger.

I fjor var det tre nordmenn som fikk aktiv dødshjelp på denne klinikken.

Kilder: AFP, Newsweek, Huffington Post, The Washington Post.