RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dragkamp om EØS

En krangel mellom Liechtenstein, Tsjekkia og Slovakia truer med å velte signeringen av en utvidet EØS-avtale, som etter planen skal skje tirsdag.

EØS-landet Liechtenstein og EUs tiltredelsesland Tsjekkia og Slovakia havnet i sluttspurten i en overraskende krangel. En følsom historisk konflikt som skriver seg fra andre verdenskrig har ført til at Liechtenstein på den ene side og Tsjekkia og Slovakia på den andre fortsatt ikke har anerkjent hverandre som suverene stater.

Etter hva NTB får opplyst, blusset striden opp da Liechtenstein bare få dager før EØS-undertegningen endret sin erklæring. Det utløste protester og endringer fra Tsjekkia og Slovakias side.

- Vil signere

– Vi vil signere, selv om vi er lite tilfredse med Liechtensteins erklæring, sa Petra Masinowa, talskvinne for Tsjekkias EU-delegasjon til NTB mandag kveld. Men spørsmålet var om Liechtenstein ville gå med på endringene som da var blitt gjort i de to tidligere østblokklandenes erklæringer.

Håper

Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland håper utenriksminister Jan Petersen kan signere avtalen som utvider EØS-området fra 18 til 28 land som planlagt.

– Vi er beredt til å signere, og satser på endelig undertegning tirsdag formiddag, men i øyeblikket har ikke alle formelt meddelt at de vil undertegne, sier han til NTB.

Det er uklart om signeringen vil finne sted uten at alle 28 EØS-land godtar både avtalen og tilleggserklæringene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere