Dragkamp om Iran

Utenriksministerne fra de faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd klarte ikke å bli enige om et felles opplegg for å takle atomkrisen med Iran mandag.

09.05.06 09:47

- Jeg tviler på at vi får til en avtale denne uken, sier en anonym amerikansk diplomat til Reuters etter møtet.

Utenriksministerne fra de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet, samt Tyskland og EUs utenrikssjef Javier Solana, møttes mandag for å diskutere konflikten med Iran.

Den amerikanske diplomaten sier til Reuters at utenriksministerne er enige om at Iran må få straffereaksjoner for ikke å følge FNs vedtak, men at de fremdeles var uenige om hvilken form sanksjonene skulle få.

Militæraksjoner
Russiske og kinesiske myndigheter ønsker en resolusjon mot Iran, men er motstandere av å bruke kapittel sju i FN-charteret, slik USA, Frankrike og Storbritannia går inn for.

Kapittel sju åpner for sanksjoner, til og med krig, men en ytterligere resolusjon må til før man kan gå til slike skritt.

Russland og Kina frykter at et for sterkt press mot Iran vil virke mot sin hensikt, eller kunne skape en oljekrise. Begge landene er bekymret for at USA vil bruke en kapittel 7-resolusjon som foranledning til militæraksjoner.

Atomfrykt
De to landene har vært uvillige til å gå med på det amerikanskstøttede forslaget fra Storbritannia og Frankrike, som vil pålegge Iran å stanse uran-anrikingen.

Iran sier landet ønsker å anrike uran til brensel i atomreaktorer, mens vestlige land frykter at det iranske regimet vil forsøke å skaffe seg atomvåpen.

Brev til Bush
Mandagens møte fant sted etter at den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad sendte et brev til USAs president George W. Bush med «nye forslag til å løse konflikten». Dette er første gang en iransk statsleder har sendt et brev til den amerikanske presidenten siden Washington brøt de diplomatiske forbindelsene med landet etter revolusjonen i 1979.

Amerikanske myndigheter har avvist det 18 sider lange brevet som en avledningsmanøver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag