*Nettavisen* Nyheter.

Dramatiske flyktningscener på Makedonias grense

På grensen til Makedonia har minst 1000 flyktninger forsøkt å ta seg inn i landet fra Hellas. I går erklærte Makedonia unntakstilstand og FN er bekymret for situasjonen. Politiet har brukt både tåregass og gummikuler mot flyktningene. Foto: Ognen Teofilovski

Tåregass og sjokkgranater blir brukt i Makedonias forsøk på å forsegle flyktningruten gjennom landet. Da politiet åpnet grensa på gløtt for sårbare flyktninger, ble flere skadd i trengselen.

21.08.15 18:43


Konfrontasjonen med politiet skapte kaos og panikk blant flyktningene fredag morgen, dagen etter at Makedonia erklærte unntakstilstand for å stanse flyktningstrømmen.

Hæren ble kalt inn for å sikre grensen, og det ble rullet ut piggtråd ved grensebyen Gevgelija, der mange forsøker å komme seg videre til Serbia.

Samme ettermiddag åpnet myndighetene grensen på gløtt for å la et begrenset antall sårbare flyktninger slippe inn i landet.

– De kan få hjelp i tråd med statens kapasitet, heter det i en pressemelding fra innenriksdepartementet i Skopje, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kort tid etter lot makedonsk politi et par hundre flyktninger, de fleste av dem familier med barn og gravide kvinner, passere.

Stor trengsel

Men at grensa ble åpnet på gløtt, førte til stor trengsel og kamp for å slippe inn, og ifølge nyhetsbyrået Reuters presset minst tusen personer seg over grensen i løpet av kort tid. Flere mennesker ble skadd og måtte få behandling av hjelpearbeidere på stedet.

Flyktningene har tatt seg gjennom Hellas og har et mål om å reise nordover og vestover, gjerne til Tyskland eller Skandinavia. Blant dem er flyktninger fra Syria og Afghanistan, men også flere andre regioner.

Over 3.000 mennesker, de fleste av dem syriske flyktninger, er strandet i det som beskrives som et ingenmannsland i nærheten av den greske landsbyen Edomeni, skriver AFP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Barn på flukt på grensen til Makedonia gråter i fortvilelse. Mange er adskilt fra foreldrene. Foto: Ognen Teofilovski/NTB Scanpix

– Trenger beskyttelse

Representanter for Røde Kors, Leger uten Grenser og FNs flyktningorganisasjon UNHCR befinner seg på begge sider av grensen, ifølge Reuters.

UNHCR kritiserer stengingen av grensen.

– Dette er flyktninger som søker beskyttelse, og det må de ikke hindres fra, sier talsperson Melissa Fleming. Makedonia og Serbia kan ikke sitte igjen med ansvaret for flyktningene, påpeker hun.

Over 40.000 flyktninger er blitt registrert i det de kommer til Makedonia fra Hellas. De har 72 timer på seg til å komme seg til den serbiske grensen.

Til tross for Makedonias drastiske aksjon, er det ventet at flere flyktninger vil ta seg til den makedonske grensen de neste dagene.

Vakler

Makedonia vakler både politisk og økonomisk, og har liten kapasitet til å ta seg av de mange flyktningene.

Makedonske kommentatorer har spekulert på om landets statsminister Nikola Gruevski ser nytten av å få fokus på flyktningkrisen framfor de mange skandalene han er rammet av. Det dreier seg både om korrupsjon og ulovlige telefonavlytting. Neste år er det valg, og opposisjonen mobiliserer.

Dessuten kan landet også ha nytte av å få fram at Hellas ikke klarer å håndtere krisen.

– Det kan være noe i ryktene om at dette kan passe statsministeren, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland til NTB.

Han påpeker at det bakenfor dette ligger en langvarig, bitter strid der Hellas har blokkert makedonsk EU-medlemskap på grunn av en strid om landets navn. Makedonia er også navnet på en gresk region.

– Ikke vårt problem

Andre Balkan-kjennere NTB har snakket med, men som ikke vil navngis, mener imidlertid at den drastiske aksjonen mot flyktningene først og fremst bunner i en reell opplevelse av å bli overveldet av situasjonen.

Dessuten hersker det et syn i flere land på Balkan og i Øst-Europa om at flyktningkrisen ikke er deres problem, ifølge kildene. I stedet burde vestlige land som har hatt en rolle i krigene i land som Afghanistan og Libya ta mer ansvar, er synet.

FNs høykommissær for flyktninger er bekymret for Makedonias maktbruk mot flyktninger som prøver å krysse grensa fra Hellas.

Høykommissær António Guterres sier han fredag har fått forsikringer fra den makedonske utenriksministeren Nikola Poposki om at grensa ikke skal stenges igjen.

Regjeringen i Skopje må etablere en moderat grensekontroll straks, krever FN.

UNHCR ber også myndighetene i Hellas om umiddelbart å hjelpe «menneskene som er strandet på den greske siden av grensa» og flytte dem til flyktningmottak lenger unna Makedonia.

Over 3.000 mennesker, de fleste av dem syriske flyktninger, er strandet i det som beskrives som et ingenmannsland på grensa mellom Hellas og Makedonia, ifølge AFP. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.