RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drap: 10 års fengsel Utroskap: Dødsstraff

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
Nå har tobarnsmoren «tilstått» drap på ektemannen på iransk TV.

Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) ble under Irans strenge sharialov dømt til døden ved steining for å ha vært utro mot ektemannen.

Saken fikk internasjonal oppmerksomhet tidligere i sommer, og iranske myndigheter omgjorde dommen til henrettelse ved henging etter press fra verdenssamfunnet.

Men nå har iranske myndigheter gjort en helomvending, og trekker inn drapet på ektemannen for å undergrave saken hennes.

«Tilsto» drapet
På det iranske TV-programmet «20:30» onsdag kveld tilsto hun drapet på ektemannen. Innrømmelsene skal ha kommet under press, ifølge advokaten Houtan Kian, skriver The Guardian.

- Myndighetene innenfor rettsvesenet har gjort det de pleier å gjøre i slike situasjoner, og det er å lyve, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Amiry-Moghaddam mener iranske myndigheter gjør det de kan for å svartmale kvinnen, og bruker programmet 20.30, som skal være direkte styrt av etterretningstjenesten, som et ledd i å nå sine mål.

- Saken til Sakineh er jo veldig kompleks. Hun er tidligere dømt for umoralsk handling, og hun er dømt for medvirkning til drap. For dette ble hun idømt ti års fengsel. Hun er også dømt for utroskap, og i den konkrete saken er hun dømt til døden ved steining. Det har stått svart på hvitt, sier han.

- De kan til og med få henne på TV og fortelle om grusomme detaljer. Hun er i deres hender og blir misbrukt. Dette er en kvinne som har sittet i fengsel med en dødsdom hengende over seg, sier han.

- Frykter svekket forhold til Brasil
Irans nære allierte, Brasil og Tyrkia, har vært svært interessert i saken, og Amiry-Moghaddam mener Iran forsøker å fokusere på drapet for å undergrave kvinnen og rettferdiggjøre en eventuell henrettelse.

- Dette er en historier Iran ikke kan forsvare, og derfor må de lage en løgn om hva hun er dømt for. Det er til og med snakk om at Brasil skal tilslutte seg sanksjonen mot Iran, så det er viktig at Iran bortforklarer seg, sier han.

Les også: - De vil kvitte seg med folk som meg

Brasil stemte tidligere i år i FNs sikkerhetsråd mot å innføre nye sanksjoner mot Iran. Den brasilianske presidenten har til og med foreslått at Ashtiani kan få asyl i Brasil, noe iranske myndigheter takket nei til. Dermed står forholdet mellom de to landene i fare for å bli svekket.

Den nåværende advokaten til tobarnsmoren hevder Ashtiani ble torturert i to dager før hun tilsto drapet på TV.

- Hun ble kraftig banket opp til hun til slutt gikk med på å stille på TV. Hennes 22 år gamle sønn Sajad og 17 år gamle datter Saeedeh er traumatisert etter å ha sett programmet, sier Houtan Kian til The Guardian.

Advokaten mener tobarnsmoren står i umiddelbar fare for å bli henrettet.

Svartmaler sin tidligere advokat
Den iranske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Mohammed Mostafaei klarte å få verdens oppmerksomhet da han fortalte historien om sin tidligere klient Ashtiani, som skulle steines til døde for utroskap. Han ble nødt til å flykte fra landet og befinner seg i Norge hvor han har søkt asyl.

Ashtiani går hardt ut mot sin tidligere advokat i TV-programmet 20:30, og hevder at hun aldri har truffet ham.

- Hvordan våger du å misbruke mitt navn, fortelle løgner i mitt navn, og si ting om meg som er usanne, Mostafaei, sier hun i programmet, melder CNN.

- Dette er en veldig vanlig metode. De bruker en person som er under enormt press til å komme med påstander mot sin advokat. Dette er en umenneskelig side av regimet, sier Amiry-Moghaddam.

Videre forteller Amiry-Moghaddam at iranske myndigheter har fremmet en rekke korrupsjonsanklager mot Mostafaie for å svekke tilliten hans.

- Det vil ikke forundre meg om det dukker opp flere personer som anklager ham for å ta penger eller slike ting, og dette er hundre prosent på linje med etterretningstjenestens metoder. De viser til og med familiemedlemmer på TV som snakker ut mot sin egen familie, sier han.

Mostafaei reagerer også kraftig på TV-programmet som ble vist på iransk fjernsyn onsdag kveld.

- Programmet hun deltok i er under sikkerhetstjenestens og presidentens kontroll. Det er et program som er kjent for å begå karakterdrap på personer for å rettferdiggjøre avgjørelsene til iranske domstoler, sier Mostafaei til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere