*Nettavisen* Nyheter.

Drapet som rystet Sverige

Enkemannen snakker ut om savnet etter kona fem år etter det brutale drapet på Anna Lindh.

11.09.08 14:27

For nøyaktig fem år siden på denne dag ble Sveriges utenriksminister Anna Lindh (46) drept av en mann med psykisk lidelse. Drapet rystet hele Sverige, som ikke hadde opplevd lignende siden drapet på Olof Palme.

- Jeg har blitt en blanding av et svakt og sterkt menneske. Når jeg har behov for å samle krefter, så setter jeg meg ned ved Annas fotografi, tenner et lys og snakker med henne. Jeg hører hennes stemme som om hun var levende, sier enkemannen Bo Holmberg (66) til Aftonbladet.

Holmberg var gift med Lindh i 13 år.

Göran Perssons etterfølger
Anna Lindh var favoritten til å ta over som partileder i Det socialdemokratiska partiet etter Göran Persson. Men Lindhs politiske karriere tok en brå slutt da hun ble knivstukket og drept i 2003 på et kjøpesenter i Stockholm, bare et steinkast unna der Olof Palme ble skutt og drept 17 år tidligere.

- Jeg hadde tenkt å trekke meg i 2004 eller 2005. Men etter drapet på Anna ble det ikke sånn. Min bedømming er at hun var godt forberedt, sier Sveriges tidligere statsminister Göran Persson til Expressen.

- De er utsatt. Det er farlig å være nasjonal og internasjonal toppolitiker, sier han.

Ikke politisk motivert
Lindh ble drept av Mijailo Mijailovic, men drapet skal ikke ha vært politisk motivert. Enkemannen sier han er glad for at drapsmannen ble dømt til fengsel, og ikke tvungen psykiatrisk behandling.

- Det er ingen trøst, men jeg er glad for at drapsmannen fikk fengselsstraff og ikke havnet på en psykiatrisk institusjon. Jeg vet fortsatt ikke den dag i dag om det var planlagt eller om det var en tilfeldighet at Anna kom i hans vei. Men dette uklare begrepet «alvorlig psykisk lidelse» føles av og til som rent støtende, sier Holmberg til Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag