RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapsmannen kan være filmet

(Privat)
Sist oppdatert:
London sentrum er verdens mest overvåkede by. Nå håper politiet at Martines drapsmann er blitt filmet.

LONDON/OSLO (Nettavisen): Mandag formiddag bekreftet politiet i London at de har funnet norske Martine Vik Magnussen (23) død.

- Dette er et tragisk tap av en ung kvinnes liv, sier etterforskningsledelsen ved Londonpolitiet.

I jakten på terrorister og forbrytere har politiet og de lokale myndighetene bygget ut et enormt nettverk av overvåkingskameraer i den britiske hovedstaden. Dette kan vise seg å bli et trumfkort i etterforskningen.

De fleste kameraene overvåkes og styres av de lokale transportmyndighetene i byen, men Metropolitan police har også tilgang til bildematerialet.

En opptelling viser at de lokale myndighetene har over 10.000 avanserte kameraer som overvåker London sentrum.

Full drapsalarm
Etter det Nettavisen erfarer vil politiet saumfare opptakene fra området der norske Martine Vik Magnussen sist ble observert. Den norske studenten har vært savnet siden natt til lørdag, og ble søndag morgen funnet død i et kjellerrom i en bygård i fasjonable Great Portland Street i sentrum av London.

Politiet har slått full drapsalarm etter funnet av 23-åringen.

Åstedet ligger 2,4 kilometer fra nattklubben Maddox i Mayfair, som er det siste stedet Martine ble observert i live. De fleste gatene mellom nattklubben og åstedet har såkalte CCTV-kameraer som er underlagt myndighetenes kontroll.

Kan ha blitt filmet
Dersom Martine har forlatt klubben til fots, er det stor grunn til å tro at hun er blitt fanget opp av en rekke kameraer. Dersom hun er blitt utsatt for noe eller har tatt følge med noen fra nattklubben, vil også dette være å finne i det omfattende videomaterialet.

Området mellom nattklubben og åstedet er et av Londons mest overvåkede. Den mest naturlige ruta mellom de to stedene, går blant annet via svært trafikkerte Regent Street over Oxford Circus.

I disse gatene er det aktivitet døgnet rundt, og på grunn av mye lommetyverier har politiet både et sterkt fysisk nærvær og omfattende videoovervåking av dette området. Minst et 20-talls kameraer er satt opp og knyttet til en døgnbemannet overvåkingssentral, ifølge en oversikt fra Metropolitan police.

Derfor er håpet stort om at Martine og en potensiell gjerningsmann er blitt filmet. Flere steder er også kameraene så avansert, at de kan fange opp personer som sitter inne i kjøretøyer.

Moderne teknologi gjør også at systemet kan identifisere enkeltpersoner med ansiktssporingsprogram som automatisk kryssjekker overvåkingsbildene mot en database med etterlyste personer.

Opptakene fra CCTV-kameraene i London lagres i opptil en måned. Det var blant annet slike opptak som identifiserte de fire selvmordsbomberne som gjennomførte terrorangrepet mot byen 7. juli 2005.

Ba om bilder fra utestedet
Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker Metropolitan police ikke å kommentere hvordan de innhenter videomateriell i etterforskningen av drapet på den norske studenten, men avisa The Times skriver at politiet har bedt om å få utlevert bilder fra utestedet Maddox Club hvor den 23 år gamle kvinnen ble sist observert natt til fredag, og håper dermed at de kan finne spor etter en mulig drapsperson.

I tillegg vil politiet undersøke bilder fra overvåkingskameraer i området rundt bygget hvor kvinnen ble funnet drept.

- Hvis det viser seg at det finnes overvåkingskameraer i området, så vil vi naturligvis undersøke bildene. Men på det nåværende tidspunktet har vi ikke gjort dette, sier talsmann ved Scotland Yard, Andrew Newman, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere