RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapsmaskin tatt i Mexico

Foto: Marco Ugarte (AP)
Sist oppdatert:
Han sluttet i politiet og ble med i en organisasjon kjent for å kappe hodene av konkurrentene.

Mens verdens øyne er rettet mot Mexicos kamp mot svineinfluensaen, fortsetter den langt mer dødelige narkotikakrigen i landet. Bare i år har 2000 mennesker blitt drept i den blodige krigen.

Til sammenligning. Mens svineinfluensaen har tatt under 100 liv i Mexico, døde rundt 6300 narkosmuglere og politimenn i narkotikakrigen i 2008.

Mexico har satt inn militære styrker for å bekjempe narkotikasmuglerne.

Onsdag vant president Felipe Calderon et lite slag i denne store kampen. Da ble den kjente narkotikasmugleren Gregorio Sauceda Gamboa, alias «El Goyo» tatt, melder Reuters. Da ble han vist fram sammen med to andre medlemmer som også ble arrestert i aksjonen, samt en mengde beslaglagte våpen.

Var politi
44 år gamle Sauceda var politimann, men skiftet beite og ble en av de mest beryktede medlemmene av gruppen Zetas, ledet av Heriberto Lazcano. Dette er den militære fløyen av Gulfkartellet, et av de største narkotikakartellene i Mexico. Kartellet kriger blant annet mot Sinaloakartellet om kontrollen over byer som Acapulco, Zihuatanejo og havnen i Lazaro Cardenas.

Zetas er tidligere elitesoldater som jobber som leiemordere for Gulfkartellet. De er kjent for å kappe hode av sine konkurrenter. At gruppen står bak en rekke slike drap, har de ikke lagt skjul på da skrevne budskaper gjerne følger med likene.

I de siste ukene har en rekke mektige person blitt tatt i Mexico. Blant andre Vicente Carrillo Leyva (32), sønn av den legendariske narkotikabaronen Amado Carrillo Fuentes. Det samme er Vicente Zambada, sønnen til Sinaloa-kartellets sjef «El Mayo» Zambada.

Sammen med lokalbefolkningen klarte agenter for det føderale politiet å lokalisere El Goyo i byen Matamoros.

Stort ansvar
Sammen med El Goyo ble Miguel Angel Reyes Grajales (34), alias «El Güero», og El Goyos kone Gabriela del Toro Copto (39).

I huset ble det også beslaglagt fem geværer, en rakettskyter, 30 magasiner og over 4000 skudd.

Den spanske avisen El Pais skriver at El Goyo var avgjørende i etableringen av Gulfkartellet, og at kartellets leder Cardenas Guillén kalte ham for operatør i byene Reynosa og Matamoros.

Ifølge FBI er El Goyo håndplukket av Zeta-leder Heriberto Lazcano for å stoppe Stillehavskartellet. El Goyo skal være særdeles voldelig og effektiv. I området som han opererer i, flyttes månedlig 10 tonn kokain og 30 tonn marihuana på vei til USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere