*Nettavisen* Nyheter.

Drar buksene av aktivister

Foto: Scanpix/Mogens Flindt

Folk i Nørrebro har fått nok.

04.03.07 14:49

Urolighetene i København er i ferd med å slokne, bostavelig talt. Innbyggerne i Nørrebro gjør motstand mot ungdommenes gatekrig for å ta tilbake et ungdomshus som er solgt av kommunen.

Slokker branner
For tredje kveld på rad samlet demonstranter seg for å kaste stein og molotov-cocktails. Igjen ble de møtt av et massivt politioppbud , men nå møter de motstand fra standhaftige innbyggere i bydelen, skriver ekstrabladet.dk.

Innbyggerne slukker branner med egne pulverapparater og stanser ungdommer som bryter seg inn i bygårder for å rappe materialer til barrikader og bål.

Stanser tyver
I Nørrebrogade ble det slåsskamp da aktivistene ville slepe en container ut på gaten. Politiet kom til og pågrep noen personer. Når det hele var over kunne beboerne slepe containeren tilbake på plass.

I Møllegade skal kreative naboer ha trukket buksene av aktivister. Nørrebro har fått nok, heter det i leserbloggen til ekstrabladet.dk.

Private fredsvakter
I Christiania bestemte innbyggerne seg for å opprette et eget fredsvern for å forhindre uroligheter i Christianshavn. Rundt 100 av innbyggerne deltok i et krisemøte lørdag kveld for å diskutere hva som kunne gjøres.

Et stort antall biler er brent til forvridde metallrester, to skoler er smadret og politiet har fått kastet utallige brostein etter seg.

I Christiania opprettes nå en privat fredsvaktstyrke som skal være ute på gatene og forsøke å overtale aktivistene til å stanse hærverket.

- Vi er gisler i dette spillet. Nå vil vi gjøre vårt for å dempe gemyttene, sier Britta Lillesøe fra Christianias pressegruppe. Flere av demonstrantene har søkt tilflukt i Fristaden under urolighetene, men pressegruppen avviser at de har noe med Fristaden å gjøre.

Stadig færre
Atmosfæren er fortsatt urolig på Nørrebro, men branner som tennes blir forholdsvis fort slukket. Ved en anledning kastet aktivistene stein på brannvesenet, men politiet kom raskt til stedet, opplyser dansk politi.

I to-tiden samlet en gruppe på 50-100 personer seg ved Christiania, der de begynte å tenne på barrikader.

Politiet slo raskt til og pågrep 31 personer. Rundt klokka tre var det ro i Christiania. De få bålene som fortsatt blir antent i Nørrebro blir raskt slukket.

174 varetekstfengslede
Natt til søndag var antall varetektsfengslede 174 personer, opplyser politiet.

Den 3. mars ble 67 framstilt for varetektsfengsling. Fem ble løslatt. Den 1. mars og 2. mars ble hendshosvis 36 og 77 personer satt i varetekt.

Urolighetene begynte torsdag 1. mars etter at dansk antiterrorpoliti stormet ungdomshuset i Jagtvei 69 med helikopter og skum- og vannkanoner. Politifolk ble løftet opp med heis for å storme huset. Ungdommene varslet krig, og voldsomme gatekamper herjet natt til fredag og lørdag.

Huset er kjøpt av menigheten Faderhuset, og menigheten vurderer nå om de vil rive huset eller la det stå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.