*Nettavisen* Nyheter.

Drar hjem til Gaza

Foto: Scanpix/AFP

Tusenvis av palestinere har dratt tilbake til Gaza etter at Egypt kuttet forsyningene til byene ved grensen.

28.01.08 05:23

Etter flere dager med nærmest anarkistiske tilstander ser egyptiske myndigheter ut til å lykkes i sine forsøk på å stenge grensen for strømmen av palestinere på jakt etter mat.

Israel opprettholder en full blokade av den Hamas-dominerte Gazastripen. Natt til onsdag i forrige uke sprengte palestinske militante flere hull i grensegjerdet mellom Gaza og Egypt. Siden da har mange hundre tusen tatt seg over grensen for å sikre seg mat og forsyninger.

Tomme hyller
Nå har egyptiske myndigheter kuttet forsyningene til egyptiske grensebyer.

- Vi ville kjøpe mat. Det var svært vanskelig. Vi fant ingenting, sier 17 år gamle Khalil Hamdan til Reuters. - Vi kommer ikke tilbake, for det er tomt for alt.

Flere hundre lastebiler ble holdt tilbake ved en bro som fører inn i Sinaihalvøya og Gaza. Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit sier landet vil treffe tiltak for å ta fullstendig kontroll over grensen «så snart som mulig», men han gikk ikke i detalj om hva tiltakene vil innebære.

Egyptiske soldater forsøkte å stenge grensen etter sprengningen i forrige uke, men palestinske militante gikk da løs på grensen med bulldosere.

Egypts dilemma
Egypt er det første arabiske landet som inngikk en fredsavtale med Egypt. De ønsker ikke å fremstå som om de bidrar til den israelske blokaden. På den andre siden frykter de spredning av islamistisk innflytelse og konsekvensen av å huse så mange palestinere som ikke har identitetspapirer.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier hans regjering, som bare har kontroll over Vestbredden, ønsker å styre grensen. Dette blir ikke godtatt av Hamas, som drev Abbas' sikkerhetsstyrker ut av Gaza i juni i fjor. Hamas sier de har fått forsikringer fra Egypt om at det ikke har blitt inngått noen avtale mellom Abbas og Egypt.

Møter i Kairo
Ismail Haniyeh, den avsatte statsministeren som leder Hamas-administrasjonen i Gaza, sier han vil sende en delegasjon til Kairo onsdag for å diskutere grensekontrollen.

Også Abbas vil møte Egypts president Hosni Mubarak i Kairo denne uken.

Israel sier de har innført blokaden for å hindre rakettangrep fra Gaza. De har foreløpig avslått tilbud fra Abbas om å la hans styrker ta kontroll over grensen ettersom de ikke tror at disse styrkene vil være i stand til å håndtere denne oppgaven.

Annonsebilag