Drepingen har økt med 8000 prosent

Foto: © WWF-Canon / Green Renaissance (© WWF-Canon / Green Renaissance)

Terrorister beriker seg på nedslakting av truede dyrearter.

02.03.14 21:31

(Nettavisen): Verdens naturfond (WWF) og FN anslår at to elefanter drepes hver eneste time på det afrikanske kontinentet. Det tilsvarer 22.000 drepte afrikanske elefanter i året. I noen områder av Afrika fryktes det at elefanten kan være utryddet innen fem år.

Neshorn er en annen truet art i Afrika. De siste syv årene har det vært en eksplosjon av krypskyting på neshorn. Mens det i 2007 var registrert 13 tilfeller av krypskyting på neshorn, har det vært en ufattelig økning fram til i dag.

- I fjor ble det drept over tusen neshorn. Det er nesten en økning på 8000 prosent i krypskyting siden 2007. Hvis denne trenden fortsetter, vil neshorn, elefanter og tigre være utryddet i midten av dette århundret, sier generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, til Nettavisen.

Risikerer å bli utryddet
Ny forskning viser at 65 prosent av elefantene som lever fritt i det sentrale Afrika, ble drept i tidsperioden 2001 til 2013. Nå har britene besluttet å handle, og invitert til en konferanse i London som starter torsdag.

- Dette er et høynivåmøte hvor David Cameron har invitert 50 statsledere til å samles for å adressere problemet med krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter, sier Jensen.

- Grunnen til at man gjør dette er både fordi disse artene står i fare for å bli utryddet, men også fordi de kriminelle nettverkene som står bak, bidrar til å finansiere terror og våpenhandel, sier generalsekretæren.

- Finansierer terror
Den militante gruppen Al-Shabab sto bak terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor sommer. 67 mennesker ble drept i terroraksjonen.

- Vi vet at terrorgruppen Al-Shabab får sin terrorvirksomhet finansiert gjennom ulovlig handel av truede dyrearter, sier Jensen.

Jensen sier Al-Shabab henter 40 prosent av terrorfinansene fra denne ulovlige handelen.

Handel med truede arter er verdens fjerde største ulovlige handelsvare. Mye av etterspørselen er i Kina. I løpet av 2013 ble det beslaglagt 45 tonn med elfenben, ifølge The Independent. Dette anses for å være det største beslaget på et halvt århundre.

Den ulovlige handelen med truede dyrearter utgjør tolv milliarder britiske pund, som tilsvarer 122 milliarder kroner i dagens kurs.

- Det man ønsker med dette møtet, er å sikre et bedre internasjonalt samarbeid for å bekjempe denne ulovlige handelen, og sikre strengere straffeforfølgelse og straffer for de bandene som står bak, sier Jensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Warren Smart

Brende dropper møtet
Svært mange land i verden engasjerer seg i bekjempelsen av krypskyting og ulovlig handel med truede dyrearter. Jensen mener Norge også må komme på banen.

- Det burde være en ledestjerne også for Norge. Bare for noen uker siden gikk David Cameron ut med en krisepakke på ti millioner pund. Vi vil oppfordre norske myndigheter på det sterkeste til å ta et aktivt arbeid i dette, sier Jensen.

Hun er også skuffet for at norske politikere glimrer med sitt fravær under konferansen i London.

- Vi har oppfordret norske myndigheter på det sterkeste til å delta på konferansen, men fikk avslag av utenriksminister Børge Brende som ikke ville prioritere dette. Det er selvfølgelig veldig synd, sier WWF-sjefen.

- Tett program
Utenriksdepartementet har følgende begrunnelse for Brendes fravær under London-konferansen.

- På grunn av meget tett program hadde utenriksministeren ikke anledning til å delta på møtet i London. Innsats mot miljøkriminalitet og handel med truede dyrearter er like fullt prioriterte oppgaver for Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein A. Michelsen, til Nettavisen.

- UD støttet i 2013 FNs miljøprogram med 100 millioner kroner og GRID Arendal med 20 millioner kroner. Begge organisasjonene jobber med vern av truede dyrearter. For Norge er det viktig at dette arbeidet ses i sammenheng med den bredere innsatsen mot miljøkriminalitet, sier Michelsen.

Neshorn: 7700% økning for neshorn siden 2007. I fjor ble det registrert 1.004 drepte neshorn. Det tilsvarer tre neshorn om dagen! For bare seks år siden ble det registrert 13 drepte neshorn.

Elefant: Det er anslått at 22.000 afrikanske elefanter ble ulovlig drept av krypskyttere i 2012. Det er to elefanter i timen! Den mest omfattende elefantjakten skjer i Sentral-Afrika. Dersom ingenting skjer, er det sannsynlig at elefanten vil være i Sentral-Afrika i løpet av vår generasjon.

Tiger: Det er trolig ikke flere enn 3.200 ville tigere igjen i verden. Ulovlig jakt utgjør en av de største truslene mot tigeren, og også dette dyret står i fare for å bli utryddet om det ikke skjer noe veldig snart. Mellom 2000 og 2012 ble minst 1.425 tigere drept av krypskyttere. Kilde: WWF

Foto: WWF

Sentral bistandsaktør
Jensen forteller at Norge er en sentral bistandsaktør i mange av de landene hvor problemet er størst.

- Når man ser hvor tett kobling det er mellom krypskytteri, sosial uro og terrorfinansiering, så er det helt klart at norske politikere må få dette på agendaen.

Jensen sier norske forbrukere kan bidra ved å avstå fra å kjøpe produkter som tigerskinn og elfenben fra neshorn og elefanter.

Det er den britiske utenriksministeren William Hague som er vert for konferansen i London. Ulovlig handel med dyr er en av hjertesakene til den britiske prins William, som også vil være til stede under konferanse.

Foto: Martin Harvey WWF Canon

Foto: WWF-Canon James Morgan

Foto: Jim Jabara WWF-Canon

Foto: WWF

Foto: WWF-UK / James Morgan

Foto: Martin Harvey WWF-Canon

Foto: Martin Harvey WWF-Canon

Foto: WWF-Canon / James Morgan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag