Gå til sidens hovedinnhold

Drept i ambassade-angrep

Et forbrent lik - en mannlig demonstrant - ble funnet inne i USAs ambassade i Beograd etter angrepet torsdag.

Rasende serbiske demonstranter brøt seg inn og tente på den amerikanske ambassaden i Beograd torsdag kveld. Angrepet skyldes USAs anerkjenning av Kosovo som en selvstendig stat. Et forbrent lik - en mannlig demonstrant, ifølge CNN - er funnet inne i ambassaden. Alle de amerikanske ansatte ved ambassaden ble evakuert før angrepet.

USA var det første landet som gikk ut og sa at de vil anerkjenne det nye landet.

Flere hundre demonstranter gikk til angrep på USAs ambassade i Beograd. Demonstrantene angrep med stein, stokker og metallstenger, og prøvde å ødelegge vinduer og dører.

Også den kroatiske ambassaden, som ligger like ved den amerikanske ambassaden, er blitt påtent.

32 personer skal ha blitt skadet i forbindelse med angrepene, ifølge CNN. Mange av de skadde skal være polititjenestemenn.

Sent torsdag kveld meldte serbiske medier at et forbrent lik er funnet inne i den amerikanske ambassaden. Ved 23-tiden bekrefter en amerikansk tjenestemann at opplysningene stemmer. Den anonyme kilden sier til nyhetsbyrået Reuters at alle de amerikanske ansatte ved ambassaden er i sikkerhet. Ifølge CNN er den døde en mannlig demonstrant.

Se video fra angrepet her:(Saken fortsetter under videoen)

218414

Flammer ut av bygningen
TV-bilder fra TV 2 Nyhetskanalen viser at flammene sto ut av den amerikanske ambassadebygningen.

Papir og stoler ble i tilegg kastet ut av vinduene, og demonstrantene byttet ut det amerikanske flagget med det serbiske, ifølge Reuters.

Opprørspoliti tok etter angrepet oppstilling rundt ambassaden, og forsøkte å jage vekk demonstrantene ved hjelp av tåregass. Brannene skal nå være slukket.

Den amerikanske ambassaden har vært stengt siden den ble angrepet med stein tidligere denne uken. Torsdag kveld opplyser amerikanske myndigheter at ambassadepersonellet ble fraktet til et sikkert sted før bygningen ble stormet.

Amerikanske myndigheter ba også den serbiske regjeringen om hjelp til med å beskytte den amerikanske ambassaden i Beograd. De fordømte samtidig angrepet.

Se reaksjonen fra amerikanske myndigheter her:

218449

Massedemonstrasjon
Omlag 150.000 mennesker demonstrerte torsdag kveld mot Kosovos selvstendighet i Serbias hovedstad Beograd.

De demonstrerte også mot alle de landene som har varslet at de vil anerkjenne Kosovo som egen stat, blant annet USA, Frankrike, Storbritannia og Norge.

Massedemonstrasjonen støttes av serbiske myndigheter, og det er blitt gitt fri så folk kan delta på demonstrasjonen.

- Vi er i trygge hender

Den norske ambassaden i Serbia ligger utenfor sentrum av Beograd, der opptøyene torsdag kveld fant sted.

Norges ambassadør til Serbia, Haakon Blankenborg, sier til TV 2 Nyhetskanalen at han føler at sikkerheten rundt den norske ambassaden blir godt ivaretatt.

- Vi har et samarbeid med politiet her, så det føler vi er i trygge hender, sier Blankenborg.

Han forteller at de har foreberedt seg på dagens demonstrasjon.

(Saken fortsetter under bildet)

- Vi har forberedt oss på at det er en stor demonstrasjon og veldig mye folk i byen. Vi ligger utenfor sentrum, men vi har tatt høyde for det, sier ambassadøren.

Tilbakekaller ambassadør

Tidligere torsdag ble det kjent at Serbia kaller hjem sin ambassadør i Norge. Dette skjer dagen etter at regjeringen sa at Norge vil anerkjenne Kosovo.

Siden Kosovo erklærte seg som en selvstendig stat søndag, har 31 land sagt at de vil anerkjenne det nye landet, mens 15 land har sagt nei til en anerkjenning.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe