RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drept i karikatur-opptøyer

Sist oppdatert:
To personer ble drept under protester mot Muhammed-karikaturene i Afghanistan mandag. Se bilder fra protestene verden over her.

En mann ble skutt og drept under en demonstrasjon i byen Mitharlam , melder Reuters.

Politiet avfyrte tåregassgranater og varskelskudd i lufta mot demonstrantene etter at en av demonstrantene skal ha skutt mot politiet. Andre kastet stein og kniver mot en politistasjon under demonstrasjonen.

En annen person døde av skader etter en protestaksjon i Jalalabad.

Det har også vært protester i Kandahar i sør, Mazar-i-Sharif i nordvest, Taloqan i nordøst og Charikar nord for Kabul.

Politiet hevder sympatisører av Al-Qaida og det tidligere Taliban-regimet står bak.

I Kabul slo politiet med batonger og geværskjefter mot rundt 200 ungdommer som hadde samlet seg utenfor presidentpalasset.

Knuste vinduer
Mandag gjennomførte indonesiske muslimer demonstrasjoner i fire byer, med krav om at Danmark skulle be om unnskyldning for de kontroversielle Muhammed-karikaturene, melder Reuters.

Omkring 200 demonstranter fra et ledende islamistisk parti demonstrerte utenfor den danske ambassaden i Jakarta. I Indonesias nest største by, Surabaya, knuste et hundretalls demonstranter vinduer i det danske konsulatet. Ingen skal ha blitt arrestert under demonstrasjonen.

Hundrevis av mennesker demonstrerte også i Bangkok, Thailand mandag.

I den indisk-kontrollerte delen av Kashmir holdt butikker og kontorer i provinshovedstaden Srinagar stengt mandag etter oppfordringer fra fagforeninger, næringsliv og separatistgrupper.

I Nord-Sudan innstiller den norske organisasjonen Flyktninghjelpen sitt arbeid etter at biler fra norske og danske hjelpeorganisasjoner har blitt steinet, melder ANB.

Søndag ble det avholdt store demonstrasjoner i Irak, Vestbredden, Afghanistan og i Egypt i forbindelse med karikaturbråket.

Døde etter konsulatangrep
I Beirut er en person død etter protestene søndag mot det danske konsulatet i Beirut. En mann som falt ut av et vindu i bygningen døde på sykehuset. 200 ble pågrepet etter opptøyene. Ifølge myndighetene i Libanon ble 30 mennesker skadd under urolighetene, halvparten av dem politifolk eller soldater.

(Se bilder fra demonstrasjoner verden over nederst i artikkelen.)

Den libanesiske innenriksministeren trakk seg etter konsulatangrepet. Forsvarsministeren har stilt sin stilling til disposisjon.

Også en kirke i de kristne områdene av Beirut ble angrepet under opptøyene, melder TV 2 Nyhetene.

Se innslag på TV 2 Nyhetene (gratis Web-TV)

Dansker beskutt
En dansk patrulje ble søndag ettermiddag beskutt av sinte irakere i Basra.

Danmark har 530 soldater i Basra. Beskytningen skjedde da en dansk patrulje forsøkte å gi førstehjelp til 10-15 barn som ble påkjørt av en lokal lastebil. Patruljen trakk seg ut etter å ha avfyrt varselsskudd, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Søndag ble også danske panserinfanterister møtt av steinkastende barn. Den danske bataljonen har drevet en informasjonskampanje i området med løpesedler, TV-opptredener og møteaktivitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere