RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drept og slept gjennom gatene

Sist oppdatert:
Én av de fem oljeingeniørene som ble drept under angrepet mot et oljeanlegg i den saudiarabiske byen Yanbu lørdag, ble senere kledd naken og slept gjennom gatene.

- En vestlig borger ble kledd naken, festet til en bil og slept gjennom gatene da gjerningsmennene flyktet fra stedet, skriver den engelskspråklige avisen Saudi Gazette søndag.

Også avisen Arab News bekrefter hendelsen, mens en offisiell kilde overfor det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA avviser at det ene offeret ble slept gjennom gatene.

Myndighetene i landet lover å knuse islamske ekstremister etter lørdagens angrep mot oljeanlegget i havnebyen ved Rødehavet, hvor fem vestlige oljeingeniører ble drept.

- Sionisme
Prins Abdullah bin Abdul Aziz, som i praksis har makten i landet, lover at myndighetene vil slå hardt ned på terrorister som han mener er manipulert av sionisme.

- Landet blir angrepet, og sionismen står bak det som skjer. Det er ikke 100 prosent sikkert, men 95 prosent, sier prinsen, ifølge SPA.

- Vi vil slå til med jernhånd mot enhver som undergraver landets sikkerhet, femholder prins Abdullah bin Abdul Aziz.

Fem utenlandske ingeniører som arbeidet for selskapet ABB ble drept i angrepet, og søndag varslet det svensk-sveitsiske firmaet at noen av dets ansatte vil bli trukket ut av Saudi-Arabia. ABB har omkring 90 ansatte i Yanbu, men det er uklart hvor mange av dem som vil forlate landet.

- Fortløpende vurdering
Det var ingen nordmenn i området hvor lørdagens angrep skjedde, ifølge det norske utenriksdepartementet, og reiserådet for Saudi-Arabia er ikke endret.

- Vi vurderer risikoen i alle områder fortløpende, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen til NTB.

Statoil har bare én person ansatt i Saudi-Arabia, og lørdagens angrep vil ikke føre til at selskapet kaller ham hjem fra hovedstaden Riyadh, bekrefter Kai Nielsen, som er informasjonssjef for internasjonal virksomhet, overfor NTB.

USA gjentok søndag oppfordringen til alle amerikanske statsborgere om straks å forlate Saudi-Arabia. Det er foreløpig uklart om det siste angrepet i Yanbu vil føre til at mange av de 35.000 amerikanerne som arbeider i landet vil forlate kongedømmet. Dersom det skjer, vil det få store følger for landets økonomi.

To av de drepte ingeniørene kom fra USA, to fra Storbritannia og én fra Australia. De fire angriperne ble etterpå drept i sammenstøt med politiet. To politimenn ble også drept og 18 ble såret.

Ny fase?
Angrepet mot oljeanlegget kan varsle en ny fase i de militantes kamp mot det pro-amerikanske regimet i landet. Det er det første angrepet direkte rettet mot kongedømmets vitale økonomiske interesser, og Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør.

Angrepet er det første i sitt slag mot et vestlig oljeselskap i Saudi-Arabia. Store deler av landets oljeraffinerier og petrokjemisk industri ligger i Yanbu og nabobyen Jubail ved Rødehavet. Bare fra havnene i Yanbu skipes det hver dag ut oljeprodukter tilsvarende 400.000 fat.

ABBs Björn Edlund sier det er usikkert om konsernet var det egentlige målet for det væpnede angrepet. Ingeniørene som ble drept, arbeidet ved et raffineri som eies av amerikanske Exxon Mobile og saudiarabiske Sabic da angrepet skjedde.

- Angrepet kan også ha vært rettet mot det amerikanske eller saudiarabiske selskapet, sier Edlund.

Al-Qaida
Saudi-Arabia har de siste årene forsøkt å slå ned på militante islamister som i hovedsak har gått til angrep på utenlandske mål. Over 50 mennesker er blitt drept av selvmordsbombere i hovedstaden Riyadh, blant annet i et angrep forrige måned mot en bygning som ble brukt av sikkerhetstjenesten i landet.

Ifølge saudiarabiske myndigheter er de militante knyttet til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. For Osama bin Laden, som selv kommer fra Saudi-Arabia, er kampen mot det proamerikanske regimet i hjemlandet en av de aller viktigste kampsakene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere