RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/Reuters

Drepte 24 med fullt overlegg

Sist oppdatert:
Etterforskningen av de amerikanske marinesoldatene som skjøt og drepte 24 sivile i Haditha, viser at drapene ble gjort med fullt overlegg.

Bevisene i forbindelse med de 24 dødsfallene i Haditha støtter beskyldningene om at den amerikanske marinen skjøt de sivile med fullt overlegg, sier en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet onsdag.

Den innledende etterforskningen av hendelsen i november er nå avsluttet, men kan bli gjenopptatt for å vurdere en eventuell tiltale.

- Drept av bombe
Marinesoldatene rapporterte etter hendelsen at 15 irakiske sivile hadde blitt drept av en bombe og en påfølgende skuddveksling.

Lokale irakere hadde en helt annen versjon av saken, og magasinet Time meldte i mars i år at så mange som 24 uvæpnede sivile ble drept. Blant de drepte var det flere kvinner og barn.

Kan ha dekket over hendelsen
En etterforskning ble dermed beordret av marinens øverstkommanderende i Irak. En parallell etterforskning gransker om offiserene i marinen har forsøkt å dekke over hendelsen.

En av mange saker
Dette er bare en av mange saker hvor amerikanske soldater har blitt beskyldt for å drepe irakiske sivile med fullt overlegg. Åtte amerikanske marinesoldater ble siktet for overlagt drap av en Irakisk mann i Hamdania 26. april i år.

Fem amerikanske soldater og en tidligere soldat ble siktet for voldtekt og drap av en irakisk kvinne og drapet på tre av hennes slektninger i Mahmoudiya 12. april i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere