Gå til sidens hovedinnhold

- Drepte 30 uskyldige

En tidligere oberst i marinekorpset sier amerikanske soldater i Irak drepte minst 30 uskyldige sivile, deriblant kvinner og barn, med kaldt blod.

Det er den tidligere dekorerte obersten i marinekorpset John Murtha, nå demokratisk representant i kongressen, som kommer med den sjokkerende uttalelsen, melder CNN.

Skjedde i Haditha
Drapene skal ha skjedd i november i fjor i den irakiske byen Haditha. Amerikanske myndigheter etterforsker allerede drapene på 15 sivile av soldater fra marinekorpset. Men Murtha sier han har sikre kilder som har sagt til ham at drapstallet er dobbelt så høyt.

- De gikk faktisk inn i husene og drepte kvinner og barn. Det var ikke en skuddveksling, det var ikke noen bombe som tok livet av disse menneskene. Soldatene våre overreagert på grunn av det enorme presset, og de drepte uskyldige i kaldt blod, sa Murtha under en pressekonferanse.

Vil ikke kommentere
Marinekorpset på sin side svarte på anklagene på følgende måte:

- En kommentar på dette tidspunktet ville være upassende, og kan sette den pågående etterforskningen i fare.

De sivile ble drept etter at en bombe i veikanten hadde tatt livet av noen av soldatene i 3rd. Battallion, 1st. Marines. Drapene skal ha skjedd da amerikanerne jaktet på de ansvarlige for bomben.

Først hevdet marinekorpset at det var en bombe plassert av opprørere som tok livet av de sivile. Senere hevdet de at ofrene hadde havnet i kryssild.

Etterforskes
Da Time magazine offentliggjorde historien ble det satt i gang strafferettslig etterforskning av hendelsen.

Bataljonssjefen og to kompanisjefer har blitt sparket fra avdelingen som en følge av etterforskningen. Ifølge CNN sier kilder som jobber med etterforskningen, at det er for tidlig å si om noen vil bli stilt for retten.

Demokraten John Murtha støttet først den amerikanske invasjonen av Irak, men har senere blitt en av krigens argeste motstandere.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken