RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepte han Litvinenko?

Foto: AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Tidligere KGB-agent Andrej Lugovoi er Scotland Yards hovedmistenkte i jakten på Alexander Litvinenkos drapsmann.

Lugovoi jobbet tidligere i den russiske etterretningstjenesten FSB, og var, i likhet med Litvinenko, også tidligere russisk spion. Nå er britiske etterforskere i Moskva for å avhøre ham, melder ABC News.

Russerne overvåker

De får ingen enkel oppgave. Avhørene skal foregå i påhør av russiske myndigheter, og selve utspørringen er det russere - og ikke Scotland Yard - som skal stå for. Britene får ikke treffe noen vitner uten at russerne er tilstede. Russerne har også gjort det klart at det ikke blir aktuelt å utlevere noen til England, selv om det skulle bli tatt ut tiltale.

Da etterforskerne kom til Moskva, fikk de først høre at de ikke kunne treffe Lugovoi. Han lå på sykehus, angivelig forgiftet med tegn på forgiftning av radioaktivt materiale. Nå skal imidlertid Scotland Yard ha fått klarsignal til å møte Lugovoi, men altså ikke uten at personer fra russiske myndigheter er til stede.

Spor over alt

Britene mistenker at Lugovoi er involvert i drapet på Litvinenko. To ganger fløy Lugovoi til London i forkant av møtet med Litvinenko. På begge flyene er det funnet spor av radioaktivitet. Det er det også funnet på de to hotellene Lugovoi bodde på, og på et fotballstadion han besøkte.

Lugovoi hoppet av FSB for flere år siden, og er i dag en rik forretningsmann. Han nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere