RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drepte rektor og sju medelever

Sist oppdatert:
Eleven (18) drepte åtte personer under skytedramaet i Finland onsdag. Deretter skjøt han seg selv.

Den 18 år gamle eleven ble fraktet til sykehus etter at han forsøkte å skyte seg selv i hodet. Gjerningsmannen ble alvorlig skadet, men er fortsatt i live, opplyser den finske politisjefen Matti Tohkanen under en pressekonferanse onsdag kveld.

Fem gutter, to jenter og en eldre kvinne ble drept under skolemassakren, skriver Hufvudstadsbladet.

Skolens rektor, som er en middelaldrende kvinne, er en av de drepte.

Frykter at flere vil dø
Gjerningsmannen ligger nå på Tölö sykehus og har små sjanser for å overleve. Politiet opplyser at tilstanden til flere av de skadde er svært kritisk og de frykter at antallet på døde vil stige. Minst tolv mennesker ble skadd i skytedramaet.

18-åringen begynte å skyte vilt rundt seg midt i skoletimen på den finske skolen i Tuusula onsdag formiddag. Elever og lærere fikk beskjed over høyttalerne om å låse seg inne i klasserommet like før lunsj.

De vettskremte elevene rømte fra skolebygningen ved å hoppe ut av vinduene. Flere personer skal ha skadet seg på det knuste vindusglasset.

Gjerningsmannen forskanset seg inne i skolen og løsnet flere skudd mot politiet. Store politistyrker stormet bygningen ved 14-tiden.

18-åringen skal ha brukt et håndvåpen av type Sig Sauer 22 kaliber.

- Vi satt musestille
Jarko Ikäläinen er elev ved skolen, og hadde undervisning da dramaet oppsto.

- Vi hadde religion da det kom en beskjed fra rektor om at alle måtte bli i sine klasserom, og at ingen måtte forlate dem, sier han til finske medier.

Kort tid etter så elevene ambulanser utenfor. Så kom politiet.

- Vi satt helt musestille da vi hørte at flere vinduer bli knust i nærheten, forteller Ikäläinen.

Han forteller videre at det var mye støy og at mange av elvene gråt. Det brøt ut panikk, men elevene ble sittende på gulvet og vente på politiet.

Varslet massakren
Den antatte gjerningsmannen la ut en video på det populære nettstedet YouTube tirsdag hvor han varslet om skolemassakren.

«Jeg er forberedt på å kjempe og dø for min sak. Jeg, som en naturlig utvelger, vil eliminere alle jeg ser som ikke passer inn, som er en skam for menneskeheten og som har feilet i den naturlige utvelgelsen», sa den antatte gjerningsmannen på videoen.

Ukjent motiv
Det er uklart hva som er motivet til den 18 år gamle eleven. Flere bekjente av 18-åringen sier at han tidligere har uttrykket beundring for Hitler og Stalin.

En lærer karakteriserer 18-åringen som en militant radikal, og hevder at eleven var interessert i ekstreme ideologier både fra høyre- og venstresiden. I tillegg skal han ha vært opptatt av historie og filosofi, skriver avisen Helsingin Sanomat.

Skytedramaet fant sted ved Jokela skolesenter som er en skole for elever fra 1. klasse til 12. klasse. Det skal være rundt 450 elever på skolen.

Les også: Varslet massakre på YouTube
Les også: Drepte lærer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere