Gå til sidens hovedinnhold

Drømmestart for gresk minister

Hellas’ nye konservative statsminister fikk en drømmestart mandag, med stigende aksjekurser og lykkønskninger fra erkerivalen Tyrkia.

Men hverdagen vil nok snart melde seg, for både forventningene og oppgavene er mange. Valget av Kostas Karmanlis har brutt med elleve års sosialistisk styre, og valget gir håp om endring, skriver greske aviser ifølge NTB/AFP/Reuters.

Børsen reagerte med å nå sitt høyeste nivå på to år. Investorene mener tydeligvis at Karmanlis har fått et sterkt mandat for å gjennomføre økonomiske reformer.

- Valget garanterer en stabil regjering de neste fire årene, uttalte børsanalytiker Elias Lazaris ved Artion Securities.

De konservative regnes som mer businessvennlige enn sosialistene, og har planer om økt privatisering og deregulering.

Klar seier
Karmanlis’ nye demokratiske parti fikk 45,5 prosent a stemmene i søndagens valg, og sikret seg med det 165 av de 300 plassene i nasjonalforsamlingen, 40 flere enn under valget i 2000.

Sosialistene i PASOK måtte nøye seg med 40,6 prosent av stemmene og 117 plasser i nasjonalforsamlingen, og må dermed gi fra seg sin mangeårige regjeringsmakt.

Men når de konservative med Kostas Karmanlis i spissen overtar regjeringsmakten i Hellas, vil de stå overfor flere oppgaver av olympisk dimensjon.

Karmanlis, som med sine 48 år er den yngste statsministeren i Hellas noensinne, får liten anledning til å hvile på sine laurbær.

I august åpner OL i Aten, men bare halvparten av idrettsanleggene står foreløpig ferdige, de øvrige er kaotiske byggeplasser.

- Vi må gjøre vårt beste for å sikre at De olympiske leker blir de beste og tryggeste noensinne. Dette er en stor anledning for Hellas til å vise fram sitt moderne ansikt, sa Karamanlis da valgseieren var klar.

Arbeid venter
Den USA-utdannede advokaten Karmanlis får også de vanskelige Kypros-forhandlingene i fanget, sammen med en arbeidsløshet på nærmere 10 prosent og økende inflasjon som følge av innføringen av euro.

Gledelig var det derfor at den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan ga Karmanlis en varm velkomst.

- Tyrkia hadde et positivt forhold til Hellas før valget, enten det var med den sittende regjering eller opposisjonen. Jeg tror ikke valget vil få noen negativ effekt, sa Erdogan i Ankara.

Han skal etter planen reise til Aten seinere denne måneden. På dagsordenen står de meget vanskelige fredssamtalene for Kypros, som er delt mellom de to landene.

FN-meklere forsøker å få til en enighet mellom de to sidene om en komplisert maktfordelingsplan, for å få en gjenforent øy inn i EU 1. mai.

Politiske analytikere tviler på om Karamanlis vil starte sin regjeringstid med å innta en kompromissløse standpunkt i konflikten som følges med argusøyne av det internasjonale samfunnet. Derfor gir maktskiftet et håp om løsning på denne langvarige konflikten.

Ny generasjon

Søndagens valg ble på forhånd ansett som det viktigste i Hellas siden militærjuntaen falt i 1974.

Vinneren er nevø av den tidligere statsministeren Konstantinos Karamanlis, som ledet Hellas ut av militærdiktaturet. At rivalen Giorgos Papandreou er barnebarn og sønn av to tidligere statsministere gjorde ikke kampen mindre spennende .

- Vi har ingen tid til å fryde oss, vi må begynne å arbeide alt fra i morgen av, sa Karamanlis da valgseieren var klar.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe