RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FYLLER ÅR: Dronning Margrethe inviterte til pressekonferanse i forbindelse med sin 75-årsdag.
FYLLER ÅR: Dronning Margrethe inviterte til pressekonferanse i forbindelse med sin 75-årsdag. Foto: Keld Navntoft (NTB scanpix)

Dronningen får kritikk for innvandrer-uttalelse

Sist oppdatert:
– Vi skal ta godt imot, men vi skal også fortelle hva vi forventer. For det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gjøre plass til dem, men de skal også forstå hvor de har kommet hen i verden.

Det var en svært åpenhjertig dronning Margrethe som møtte opp på Fredensborg slott, tre dager før fødselsdagen torsdag. Hun svarte smilende på spørsmål om hvordan det er å bli eldre og understreket at hun er i god form:

– Det er viktig at man føler seg tilpass med sin alder og det man driver med. Der har jeg vært heldig, sier Danmarks dronning gjennom 43 år.

Innvandrerdebatt

Det var på forhånd ventet at dronningen ville få spørsmål rundt integrering i Danmark, etter at hun nylig kastet seg inn i debatten med uttalelser til avisen Berlingske Tidende: «Vi skal ta godt imot, men vi skal også fortelle hva vi forventer. For det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gjøre plass til dem, men de skal også forstå hvor de har kommet hen i verden».

Mandag utdypet hun litt om sine tanker rundt integrering:

– Vi har oppdaget at det er vesentlig vanskeligere å tilpasse seg det danske samfunn enn vi i vår, tror jeg, glade naivitet har forestilt oss. Fordi vi selv føler oss godt tilpass i Danmark og føler oss hjemme i vårt samfunn så tenker vi at dette må da alle andre kunne finne ut av like lett som vi gjør det. Men vi gjør det lettere for folk å tilpasse seg hvis vi viser at vi forstår at det ikke er gjort i en håndvending.

En gammel kone

På flere av spørsmålene kom hun med svært klare meldinger til journalistene, særlig da hun avbrøt en relativt ung reporter da han brøt etiketten og tiltalte henne i «du»-form:

– Unnskyld, jeg tror ikke vi gikk på skolen sammen, så jeg tror ikke vi er dus, avbrøt hun smilende, men utvetydig.

Senere ble hun spurt om hun ikke av og til ønsker seg et brudd på all etiketten, en mulighet til å kunne snakke alminnelig med folk:

– Jeg syns tonen her i landet gir en avslappet og fortrolig stemning. Jeg er også en gammel kone, så den eldre tiltaleformen faller naturlig, med De eller Deres majestet, svarte dronningen.

På spørsmål om hvordan det føles å jobbe lenge etter det som er normal pensjonsalder, viste hun til sitt ønske om fortsatt å være til nytte:

– Det handler mye om at det fremdeles er bruk for en, at det finnes dem som fremdeles vil se at man deltar.

Hun sa at familiens støtte og ærlige tilbakemeldinger er viktige for henne, og innrømmer at hun er heldig som har folk rundt seg som kan ta seg av datamaskinbruk og mobiltelefoner, som hun fremdeles ikke orker å forholde seg til:

– Jeg har alltid hatt problemer med knapper, lo hun.

Har rare ting

Feiringen av dronningen har pågått i flere uker, med markeringer og utstilling. Høydepunktet blir selvsagt fødselsdagen torsdag, med feiring fra morgen til kveld.

På pressemøtet fikk hun spørsmål om hva hun ønsker seg til bursdagen, og svarte omtrent som forventet:

– Man har ikke så mange ønsker når man blir eldre, og etter hvert har man ganske mange rare ting. Å ha familien rundt meg er en stor gave, svarte dronningen, som i det også inkluderte sine familiemedlemmer fra de svenske og norske kongehusene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere