RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dronningens far mottok bestikkelser

Sist oppdatert:
I et intervju som er offentliggjort etter hans død, innrømmer dronning Beatrix' far, prins Bernhard, at han mottok millionbeløp i bestikkelser fra flyfabrikken Lockheed på 1970-tallet.

Tyskfødte Prins Bernhard ble i 1976 beskyldt for å ha tatt imot om lag 1,2 millioner dollar (om lag ti millioner kroner etter dagens kurs) fra den amerikanske flyfabrikken Lockheed, for at han skulle sikre fabrikken en kontrakt med den nederlandske regjeringen. Prinsen var gift med landets daværende dronning, Juliana, og hadde store muligheter for å utøve innflytelse.

Lockheed-skandalen rystet det nederlandske samfunnet i grunnvollene, og truet en stund selve monarkiet som styreform. Prinsens navn var hele tiden sentralt i skandalen, men det ble aldri bevist at han hadde vært involvert, og han benektet selv beskyldningene i hele sin levetid. Nesten 30 år senere kommer omsider sannheten fram, i et intervju som blir publisert to dager etter at prinsen døde, melder nyhetsbyrået AP.

- Hvordan kunne jeg være så dum?
Journalist Martin van Amerongen i ukesavisen Groene Amsterdammer, som selv døde for to år siden, intervjuet prins Bernhard en rekke ganger i perioden 1995 til 2002. De to avtalte at detaljene i samtalene ikke skulle offentliggjøres før etter at prins Bernhard var død. Prinsen døde av kreft tidligere denne uken, 93 år gammel, og deler av materialet ble offentliggjort fredag.

- Jeg har alltid tjent mye penger, så jeg trengte ikke millionen fra Lockheed. Hvordan kunne jeg ha vært så dum, spør prins Bernhard retorisk i intervjuet.

- Jeg har erkjent at ordet Lockheed for alltid vil være risset inn i gravsteinen min.

Rystet Nederland
- Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg har massevis av penger, spredt rundt i Nederland, USA og Sveits. Bare i Sveits har jeg over seks millioner i banken.

Prins Bernhard mottok bestikkelsene for å overtale den nederlandske regjeringen til å kjøpe Lockheeds Starfighter 104-fly. Selv om prinsens skyld aldri ble bevist, ble han fratatt sin uoffisielle rolle som ambassadør for nederlandsk industri.

Skandalen rystet hele det nederlandske samfunnet i grunnvollene, og truet en stund med å velte hele monarkiet.

Prins Bernhard skal gravlegges neste lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere