Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dronningens far ut mot nazianklager

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Dronning Beatrix' far, prins Bernhard (92), går i et oppsiktsvekkende åpenhjertig brev ut mot ryktene om at han har barn utenfor ekteskapet og at han flørtet med nazistene under 2. verdenskrig.

Prinsen tar til motmæle i et brev som lørdag ble trykket i avisen Volkskrant, med statsminister Jan Peter Balkenendes velsignelse. Brevet er oppsiktsvekkende, fordi kongefamilien i en årrekke har latt være å kommentere alle påstandene som er blitt rettet mot familiens medlemmer, og særlig mot prins Bernhard.

I brevet skriver den tyskfødte 92-åringen, som er gift med landets tidligere dronning, Juliana, at han gjennom mange år har vært en skyteskive for simple og ugrunnede beskyldninger og påstander i media. Prins Bernhard sier ifølge AFP at det er hans æresfølelse som nå har tvunget ham til å ta til motmæle, og legger til at det ikke kommer flere brev.

Godkjent av statsministeren
Ifølge den nederlandske konstitusjonen, er statsministeren ansvarlig for hva medlemmer om kongefamilien uttaler om potensielle politiske spørsmål, og kongefamiliens medlemmer må derfor be om tillatelse for å uttale seg offentlig. Landets statsministere skal i flere år ha frarådet prinsen å svare på beskyldningene, mens Jan Peter Balkenende har gitt prins Bernhard tillatelse til å lufte sine frustrasjoner.

- Hvis han i sin alder føler han et behov for å gi sin versjon av historien en gang for alle, bør han få muligheten til det, sier en talsmann for statsministeren.

I brevet benekter prins Bernhard en rekke rykter om ham selv og hans foreldre som har sirkulert i nederlandske medier i en årrekke. Prinsen har hatt en sentral rolle i landet, særlig i dronning Julianas regjeringstid, fra 1948 til 1980.

Ingen nazi-flørt
Et av de mest hardnakkede ryktene handler om hans rolle i det mislykkede allierte invasjonsforsøket i Nederland i september 1944, og at han skal ha tilbudt Adolf Hitler å fungere som regent i Nederland under den tyske invasjonen av landet.

- På bakgrunn av min integritet og lojalitet til Nederland og de allierte styrkene, er det innlysende at denne beskyldningen er absurd, skriver prins Bernhard. Han tilbakeviser også ryktet om at han under krigen skal ha blitt far til to barn utenom ekteskap.

For å bevise at det han skriver er riktig, har prinsen også offentliggjort en omfattende rapport, utarbeidet av en tidligere sjef for den kongelige informasjonstjenesten. Rapporten gjennomgår i detalj de ulike påstandene, og tilbakeviser dem ved hjelp av historiske kilder.

I hardt vær
Det nederlandske kongehuset har vært i hardt vær de siste årene. I oktober i fjor ble det kjent at dronningens sønn, prins Johan Friso, hadde forlovet seg med en kvinne som tidligere har hatt et forhold til en kriminell. Prinsen får dermed ikke regjeringens samtykke til å inngå ekteskap, noe som betyr at han mister arveretten til tronen når han gifter seg i april.

For tre år siden ble det bråk da det ble kjent at faren til Maxima Zorreguieta, som ble forlovet med tronarvingen, prins Willem-Alexander, hadde vært statsråd under det argentinske juntaregimet. Paret fikk gifte seg, mot at Maximas far unnlot å delta i bryllupet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!