Dronningmor begraves neste tirsdag

Juliana - Nederlands dronning 1948-80.

Juliana - Nederlands dronning 1948-80. Foto: (SCANPIX)

Nederlands dronningmor, tidligere dronning Juliana, begraves tirsdag i neste uke. Dronning Beatrix' mor døde lørdag morgen, nesten 95 år gammel.

Juliana ble Nederlands dronning i 1948, da hun overtok etter sin mor, dronning Wilhelmina, som abdiserte. I 1980 gjorde Juliana det samme, og overlot tronen til eldstedatteren, Beatrix. Hun tok deretter tilbake sin prinsessetittel, for å markere at hun også var en av datterens undersåtter.

På lit de parade
Prinsesse Juliana har slitt med sviktende helse i flere år, og det er lenge siden hun viste seg offentlig. Hun døde av lungebetennelse kombinert med generelt sviktende helse. Juliana ville fylt 95 år 30. april - dagen som fortsatt feires som dronningens offisielle bursdag i Nederland.

Den tidligere monarken, som var en viktig morsfigur for mange nederlendere, ligger først på lit de parade i Sostdijk-slottet, hvor hun bodde sammen med sin ektemann, prins Bernhard, etter at hun abdiserte. Her skal den nærmeste familie få god anledning til å ta farvel.

Kongeparet kondolerte
Onsdag følger dronning Beatrix og hennes tre søstrer båren til Noordeinde i Haag, hvor prinsessen vil ligge på lit de parade fram til begravelsesdagen. Her vil det først bli åpnet for offisielle delegasjoner og representanter for diplomatiet, men vanlige folk vil også få god anledning til å ta farvel.

Kong Harald og dronning Sonja sendte lørdag kondolanser til dronning Beatrix. Det er foreløpig ikke kjent hvem som skal representere det norske kongehuset under begravelsen.

Ble bestemor igjen
Den nederlandske kongefamilien opplevde for øvrig både døds- og gledesbudskap i løpet av helgen. Natt til søndag ble dronning Beatrix bestemor igjen, da prins Constantijn og prinsesse Laurentien ble foreldre igjen, under et døgn etter at Juliana døde.

Den lille gutten skal hete Claus-Casimir, og er oppkalt etter Beatrix' ektemann, prins Claus, som døde høsten 2002. Fra før har paret datteren Eloise, født i juni 2002.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag