*Nettavisen* Nyheter.

Dropper utroskaps-forbud

Etter sterkt press fra EU valgte Tyrkia å skrinlegge planene om å forby utroskap. Den tyrkiske regjeringen ønsket å straffe seksuelle sidesprang med opptil tre års fengsel.

Tirsdag skulle lovforslaget diskuteres i nasjonalforsamlingen. Men en avtale i siste liten mellom regjeringspartiet AKP og opposisjonspartiet CHP førte til at utroskap aldri ble et tema.

- Ingen forslag som ikke er støttet av begge partier vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen, sa CHP-leder Deniz Baykal etter et overraskende 20 minutter langt møte med utenriksminister Abdullah Gul og justisminister Cemil Cicek.

Partiene ville ikke kommentere utroskapsforbudet direkte. Men CHP har tidligere markert seg som en sterk motstander av forslaget, som dermed ser ut til å ha avgått ved en stille død.

EU advarte
EU har advart Tyrkia og understreket at et slikt forbud vil legge hindringer i veien for at landet kan bli medlem. EU-kommissær Günter Verheugen, som har ansvaret for utvidelse av unionen, karakteriserte lovforslaget som "en vits" etter en besøk i Tyrkia i forrige uke.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw har uttalt at et slikt forbud ville skape problemer for Tyrkia. Også Spanias utenriksminister Miguel Angel Moratinos har gått hardt ut mot planene om å straffe utroskap.

Kritikerne mener lovforslaget viser at Tyrkia beveger seg i en mer islamistisk retning

Demonstrasjoner
Lovforslaget ble lansert i forbindelse med en omfattende gjennomgang av Tyrkias 78 år gamle straffelov. Endringene er i hovedsak tenkt som en tilpasning til EUs lovverk, men utroskapsdebatten har overskygget de andre reformene.

- Ingen har rett til å få et feil bilde av Tyrkia basert på en paragraf som ikke er vedtatt ennå, sa utenriksminister Abdulla Gul før tirsdagens møte i nasjonalforsamlingen.

Det konservative regjeringspartiet AKP har forsvart forslaget med at det gjenspeiler verdiene og ønskene i det tyrkiske samfunnet. Men det har også vakt sterke reaksjoner internt i Tyrkia.

Rundt 600 demonstranter, de fleste av dem kvinner, marsjerte utenfor nasjonalforsamlingen tirsdag. Flere kvinnegrupper frykter at en slik lov vil slå urettferdig ut, og at kvinner vil bli straffet i sterkere grad enn menn. De har også uttrykt bekymring for at den kunne oppfordre til flere æresdrap. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.