*Nettavisen* Nyheter.

Drøyer våpenrapport til mars 2005

Foto: (EPA)

George W. Bush har pekt ut sju personer som skal evaluere USAs etterretning i forkant av Irak-krigen. I går innrømmet Bush for første gang at USA kan ha tatt feil. Derfor vil det drøye før rapporten er klar.

06.02.04 22:20

Formenn i kommisjonen blir tidligere guvernør i Virginia, Charles Robb, samt den pensjonerte dommeren Laurence Silberman.

Robb er i dag en profilert, senator fra det demokratiske partiet mens Silberman er republikaner og tidligere visejustisminister under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford.

Ytterligere fem personer er så langt pekt ut til å sitte i kommisjonen: Senator John McCain, republikaner; Lloyd Cutler, rådgiver i Carter- og Clinton-administrasjoen; eks-dommer Patricia M. Wald; Richard C. Levin, president i Yale University; admiral William O. Studeman, tidligere visedirektør i CIA.

Rapport etter valget
Det hvite hus varslet at ytterligere to kommisjonsmedlemmer vil bli utnevnt den nærmeste tiden.

Kommisjonen skal granske holdbarheten i de amerikanske etterretningsrapportene om Iraks våpenprogram, slik de ble presentert i forkant av Irak-krigen i fjor.

- Vi er fast bestemt på å finne ut hvorfor, slo Bush fast på pressekonferansen fredag.

Saken er politisk betent for George W. Bush, og det ville være vågalt å la kommisjonen konkludere før valget på ny president i november. Rapporten skal legges frem i innen 31. mars neste år.

Fremtredende demokrater i Washington har naturligvis tatt til orde for at velgerne blir kjent med kommisjonens slutninger innen valget.

Innrømmelse
- Vi er også fast bestemt på å forsikre oss om at amerikansk etterretning er så nøyaktig som mulig for å møte enhver utfordring i fremtiden.

Torsdag innrømmet Bush at USAs våpeninspektører ikke har funnet spor etter de påståtte masseødeleggelsesvåpen, selv etter å ha lett siden regimet i Bagdad falt i april i fjor.

- Etterretningsinformasjon vil aldri være helt korrekt, medga forsvarsminister Donald Rumsfeld onsdag.

CIA-sjef George Tenet avviste torsdag at amerikansk etterretning noen gang hevdet at Saddam Hussein utgjorde noen umiddelbar trussel for verdensfreden.

Vil ikke be om unnskyldning
Fredag sier USAs utenriksminister Colin Powell det ikke er nødvendig å be om unnskyldning for feilene i etterretningsinformasjonen som ble brukt som begrunnelse for Irak-krigen.

Ifølge Powell var krigen riktig på bakgrunn av informasjonen amerikanske myndigheter satt på da den ble startet.

- Etterretningsbasen som dannet grunnlaget for beslutningen vår, var solid. Handlemåten til president Bush ble fullt og helt rettferdiggjort av informasjonen han hadde, sa Powell, ifølge NTB-Reuters.

FNs generalsekretær Kofi Annan sier på sin side at bruken av feilaktig etterretningsinformasjon har gjort skade som det vil ta tid å rette opp.

- Folk kommer til å være veldig mistenksomme når vi forsøker å bruke etterretningsinformasjon til å rettferdiggjøre handling, sa Annan fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag