RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dørum lover Krekar-svar

Sist oppdatert:
Justisminister Odd Einar Dørum (V) må redegjøre for Krekar-saken i Stortinget. Samtidig understreker kommunalministeren at utvisningsvedtaket mot Krekar står fast.

Lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Ågot Valle (SV), vil ta saken opp i Stortinget.

Også nestelederen i komiteen, Kjell Engebretsen (Ap), mener opplysningene er oppsiktsvekkende.

- Hvis dette viser seg å være sant, så er det ganske dramatisk og ganske ille, sier Engebretsen til NRK.

Han krever forklaring fra justisminister Odd Einar Dørum.

- Vil selvfølgelig bli besvart
Justisminister Odd Einar Dørum vil ikke uttale seg om uttalelsene fra Valle og Engebretsen før han får brev fra dem. Men han lover å svare på spørsmål.

- Spørsmål fra Stortinget eller stortingsrepresentanter vil selvfølgelig bli besvart når de kommer, sier Dørum til TV 2 Nettavisen.

Fastholder vedtaket
- Utvisningsvedtaket av mulla Krekar står ved lag. Det sier kommunalminister Erna Solberg (H) til NTB.

Kommunalminister Solberg sier utvisningsvedtaket er til klagebehandling. Før det kommer en avklaring der, blir utvisningsvedtaket opprettholdt. Det er ikke noe som per dags dato tilsier at vedtaket blir henlagt, sier hun.

Solberg understreker at utvisningsvedtaket og straffesaken bygger på to forskjellige lovgrunnlag og er to forskjellige saker.

- Vi har ikke innsyn i de papirer som politiet bruker i straffesaken. I vår forfatningspraksis er det heldigvis vanntette skott mellom politiet og andre instanser, sier kommunalministeren til NTB.

- Avslutter etterforskning
Krekar ble løslatt tirsdag kveld etter å ha sittet i varetekt siden 2. januar. Årsaken skal være at ett eller flere av vitnene som dannet grunnlaget for fengslingen, skal ha blitt torturert i forbindelse med avhør.

Påtaleansvarlig Erling Grimstad i Økokrim vil ikke kommentere disse opplysningene.

Han sier til TV 2 Nettavisen at han ikke vil kommentere om de vil innstille på å frafalle siktelsen mot Krekar.

- Vi har ikke avsluttet etterforskningen enda, men er i ferd med å avslutte. Vi vil om kort tid inngi statusrapport om vår etterforskning til Riksadvokaten. Deretter blir det opp til opp til Riksadvokaten å vurdere påtalespørsmålet, og eventuelt forelegge saken for Kongen i Statsråd. De er Kongen i statsråd som må ta den endelige avgjørelsen dersom man mener det er grunn til å fremme saken for norske domstoler, sier Grimstad til TV 2 Nettavisen.

Bakgrunnen for at det er Kongen i statsråd som må avgjøre om saken skal opp for domstolene, er fordi flere av forholdene Krekar har vært etterforsket for, gjelder forhold begått av en utlending i utlandet.

Grimstad ønsker ikke å være konkret på når de vil sende sin statusrapport til Riksadvokaten.

Han ønsker heller ikke å kommentere opplysningene om at ett eller flere av vitnene som dannet grunnlaget for saken mot Krekar, ble torturert av PUK.

- Jeg ønsker ikke å gå i detalj om dette. Vi har nå gjennomført noen bevisopptak - opptak av forklaringer i regi av Økokrim, men med Krekars forsvarer til stede. På bakgrunn av de opplysninger som har fremkommet i avhør, har vi funnet at det ikke lenger forelå grunnlag til å holde Krekar fortsatt varetekt. Derfor ble det besluttet å løslate Krekar, sier Grimstad.

Søker Amnesty-hjelp

Mulla Krekar søker nå hjelp fra Amnesty for å forhindre at han blir utvist.

Krekars advokat Brynjar Meling vil nå snu fokus bort fra straffesaken mot hans klient og over mot utvisningssaken etter at Krekar tirsdag kveld ble løslatt.

Melings poeng er å vise at siden vitnet ble torturert, så risikerer også Krekar å bli torturert hvis han blir sendt til hjemlandet.

- Amnesty kan vi bruke til å få dokumentert dette, sier Meling til TV 2 Nyhetene.

Privatetterforsker i Irak
Bakgrunnen for opplysningene om tortur mot de to sentrale Økokrim-vitnene skal ifølge Aftenposten være en rapport fra privatetterforsker Harald Olsen.

Olsen var i Irak på oppdrag for mulla Krekars advokat Brynjar Meling, og privatetterforskerens rapport skal ha dannet grunnlaget for at Økokrim tirsdag kveld valgte å løslate Krekar fra varetekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere