Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drusere omringet av al-Qaida-opprørere i Syria

Drusere i Israel har de siste dagene demonstrert til støtte for syriske drusere, som nå er omringet av opprører fra al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten.
Drusere i Israel har de siste dagene demonstrert til støtte for syriske drusere, som nå er omringet av opprører fra al-Qaidas forlengede arm i Syria, Nusrafronten. Foto: Baz Ratner (Reuters / NTB Scanpix)
Al-Qaida-opprørere har omringet en landsby på Golanhøydene der det bor 25.000 drusere. Israel følger utviklingen med stor bekymring.

– Druserlandsbyen Hader er nå omringet av opprørere etter at de erobret en strategisk åsside nord for landsbyen, opplyser Rami Abdel-Rahman i den syriske eksilgruppen SOHR.

Nusrafronten, som er al-Qaidas forlengede arm i Syria, leder an i stormløpet mot landsbyen.

Syriske regjeringsstyrker holder foreløpig stand inne i landsbyen, men minst 14 regjeringssoldater og ti opprørere er drept i kamphandlinger i utkanten av Hader siden tirsdag.

I Syria slutter de fleste av dem opp om president Bashar al-Assad, noe som gjør dem til fiender i Nusrafrontens øyne.

Nusrafrontens offensiv mot Hader følges med bekymring både av drusere i Israel og israelske myndigheter, som frykter at de syriske opprørerne skal ta kontroll over Golanhøydene.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon og forsvarssjef Gadi Eizenkot diskuterte drusernes skjebne onsdag og overvåker området rundt Hader løpende.

Den israelske nordkommandoen har fått ordre om å ta de nødvendige steg for å hindre at Nusrafronten tar kontroll over grenseområdet.

Druserne utgjorde rundt 3 prosent av befolkningen i Syria, som var på 23 millioner før borgerkrigen brøt ut.

Halve landets befolkning er ifølge FN drevet på flukt som følge av krigen, drøyt 3,9 millioner til naboland og 7,6 millioner mennesker inne i Syria.

Krigen i Syria har til nå kostet minst 220.000 mennesker livet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!