RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STOR, MEN IKKE SÅ STOR: Donald Trump er populær blant cirka 16 prosent av USAs befolkning.
STOR, MEN IKKE SÅ STOR: Donald Trump er populær blant cirka 16 prosent av USAs befolkning. Foto: Richard Drew (Ap / NTB scanpix)

Du har trolig feil bilde av Donald Trump

Støtten til Donald Trump er mye mindre enn du sannsynligvis tror.

NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump har ledet de fleste meningsmålingene som er gjort blant de republikanske presidentkandidatene siden valgkampen startet i sommer.

Sist helg dukket det opp et par målinger hvor Ted Cruz har overtatt ledelsen i Iowa (28 mot 26 prosent i en Fox News-måling), men på de nasjonale målingene er det fremdeles Trump som troner øverst.

Mandag publiserte Monmouth en måling hvor Trump oppnår hele 41 prosent, mens Cruz er nummer to med bare 14 prosent på landsbasis. Quinnipiac har også en fersk måling ute mandag, gjennomført i Iowa, hvor Trump leder med 28 prosent mot 27 for Cruz.

I Europa kan det være vanskelig å se for seg at en presidentkandidat som vil nekte muslimer innreise i USA, som vil nekte kvinner å ta abort, som oppfordrer sine ansatte til å bære våpen på jobb og som vil bygge en mur mellom USA og Mexico, er en ledende presidentkandidat i sitt parti.

- Det er veldig tydelig at Trump gir sine tilhengere nøyaktig det de vil ha, selv om uttalelsene hans får både partiledelsen og mange velger til å skjelve, sier sjefen for meningsmålingsinstituttet til Monmouth-universitetet.

Faktum er at de fleste i USA rister på hodet over Trump.

Han leder de fleste meningsmålingene, men disse målingene gjelder kun potensielle velgere på republikansk side. Det gjelder cirka 38 prosent av dem som blir kontaktet (38 prosent i den siste målingen til New YorkTimes og 38,5 i Monmouth-målingen).

Så selv om Trump scorer 41 prosent i den nyeste nasjonale målingen, har han ikke støtte av mer enn 41 prosent av 38 prosent, altså 15,6 prosent av alle amerikanere.

Samtidig viste en måling gjort av MSNBC tidligere denne måneden at 58 prosent av alle amerikanere mener at Donald Trump skader omdømmet til det republikanske partiet.

Vi kan dermed konkludere at cirka 16 prosent er positive til Trump, nesten 60 prosent er negative og rundt 25 prosent har et nøytralt forhold til den kontroversielle eiendomsmagnaten.

Sjansen for at Donald Trump blir «den første klovnen» i Det hvite hus, er derfor nokså liten. Selv om den absolutt er til stede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere