*Nettavisen* Nyheter.

Du kan miste internett for alltid

Nedlasting av én sang fra nettet kan føre til et helt liv uten internett.

25.01.08 08:27

Franske underholdningsindustrien har jobbet hardt med sin lobbyvirksomhet.

Nå har de en avtale på plass hvor de uten dom kan kutte nettforbindelsen for franske nettbrukere.

Les også:
Slår tilbake mot antipiratene
Over hundre pirater anmeldt

Oppretter piratbyrå
Den 23. november i fjor inngikk nemlig franske myndigheter, internettleverandører og rettighetshavere en ny avtale. Ifølge danske Ekstra Bladet innebærer avtalen at det opprettes et eget byrå som har myndighet til å etterforske og overvåke brukere som mistenkes for å ha lastet ned piratkopiert musikk, film eller programmer.

Byrået har myndighet til å be internettleverandørene om å stenge av nettilgangen for pirater. For å stenge av nettlinjen er det i prinsippet nok at en enkelt sang eller film har blitt lastet ned og byrået trenger ikke be om noen rettskjennelse for å gjennomføre sanksjonen.

Verktøy uten proporsjoner
Forbrukerrådet i Norge er ikke fornøyde med denne utviklingen.

- Det de her gjør er at de får inn en avtale mellom internettleverandør og bruker slik at det er snakk om et rettighetsbrudd om det lastes ned ulovlig materiale. På denne måten trengs det ingen dom for å kunne kutte nettforbindelsen, forklarer Thomas Nortvedt, rådgiver hos Forbrukerrådet.

Han ser svært alvorlig på en slik utvikling og mener at det her er snakk om verktøy som tas i bruk langt utover proporsjoner.

- Hvis vi er fem i min familie som bruker internett og en laster ned ulovlig materiale, så vil alle fem miste nettlinjen. Å laste ned piratkopiert materiale er ulovlig, men å bruke slike sanksjoner er alvorlig inngrep mot forbrukerne, forklarer han.

Hvordan en slik avtale vil forholde seg til misbruk at trådløse nettverk mener han vil bli en stor utfordring, men han tviler ikke på at franske forbrukere vil gå en vanskelig tid i møte. Det vil trolig være de som står ansvarlige for all aktivitet på sine nettverk.

Omfavnes av IFPI
Avtalen, som går under navnet Olivennes-rapporten, kom første gang frem i media etter at den franske presidenten Sarkozy gikk ut offentlig og omfavnet rapporten. IFPI sjef John Kennedy, musikkindustriens forkjemper, mener planen er en milepæl i bekjempelsen av underholdningspirater.

Avtalen har på kort tid blitt så godt mottatt at EU-kommisjonen nå vurderer å lage et lignende direktiv for alle EUs innbyggere ifølge Ekstra Bladet.

Nortvedt er derimot ikke umiddelbart bekymret for norske nettbrukeres frihet.

- At Frankrike sier noe betyr ikke at det vil bli allmenngyldig for alle andre i løpet av året. Først må det behandles av kommisjonen og deretter vil nok både vi, Datatilsynet og andre instanser ha sitt å si, forklarer han.

Sniker seg inn
Men helt ubekymret er han ikke.

- Vi ser antydninger til at slike avtaler sniker seg inn også her. Blant annet er det et ønske om at det skal inn i Internettilbydernes konsesjoner og avtalevilkår at de må opprettholde opphavsretten. På denne måten vil i så fall dette komme sakte men sikkert inn i avtaleverket også hos sluttbrukeren, forklarer han.

Noe umiddelbart nettkutt vil vi nok neppe se, men norske pirater bør kanskje også verne godt om Internett tilgangen sin fremover.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag