RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Du skal enten gi meg en sugejobb eller havne i fengsel»

DØMT: Daniel Holtzclaw gråter idet han føres bort fra rettssalen etter at han ble kjent skyldig.
DØMT: Daniel Holtzclaw gråter idet han føres bort fra rettssalen etter at han ble kjent skyldig. Foto: Nate Billings (Ap / NTB scanpix)
Etter at idrettsdrømmen ble knust, ble Daniel Holtzclaw en politimann som oppsøkte svarte kvinner med rulleblad for å misbruke dem seksuelt.

NEW YORK (Nettavisen): Daniel Holtzclaw (27) var en lovende idrettsutøver som drømte om en karriere i National Football League (NFL). Han var bare ikke lovende nok. Han hadde et berettiget håp om å bli draftet, som en av de beste linebackene i college, men det skjedde ikke. Han fikk et prøvespill hos Detroit Lions, men ingen kontrakt.

Holtzcraw forsvant ut av medias søkelys. Han fullførte studiene ved Michigan-universitetet og tok jobb som politimann.

Nå er han tilbake i medias søkelys. Denne uka ble han kjent skyldig i 18 lovbrudd, inkludert voldtekt.

Politimisbruk under lupen

Saken har vakt oppsikt fordi Holtzclaw er politimann og utnyttet stillingen sin til å begå disse overgrepene.

Politi som misbruker sine stillinger er et hett tema i USA, etter utallige klager om rasisme og urettmessige drap, som for eksempel henrettelsen av Laquan McDonald (17), som har ført til en rekke demonstrasjoner i Chicago denne uka.

Saken vekker også oppmerksomhet fordi Daniel Holtzclaw så kynisk har oppsøkt ofre som har begrenset mulighet til å forsvare seg.

Holtzclaw gikk ifølge Buzzfeed bevisst etter svarte kvinner med rulleblad, de fleste med narkotikaproblemer, fra en belastet del av Oklahoma City, sannsynligvis fordi han visste at det var liten sjanse for at disse kvinnene ville anmelde ham til politiet.

Planen hans fungerte i lang tid. Innbyggerne i denne bydelen stoler ikke på at politiet skal gi dem en rettferdig og objektiv behandling, eller er redde for å bli sett sammen med politi fordi naboene kan tro at de er tystere – så de holder kjeft om alt.

- Du har to valg

En 48 år gammel kvinne med initialene SB fortalte under sitt vitnemål at hun var på en spasertur da Daniel Holtzclaw stoppet henne.

DET VAR SKEPSIS til hvorvidt en helhvit jury ville dømme en hvit politimann for seksuelt misbruk mot svarte kvinner, men juryen kom med en både en skyldig-konklusjon og en anbefaling til dommeren om at Daniel Holtzclaw gis 263 års fengsel.

Han spurte hvor hun kom fra og hvilken vei hun skulle. Han spurte om hun hadde narkotika på seg. Hun svarte nei. Han gikk ut av politibilen og plasserte henne i baksetet, mens han sjekket om hun hadde utestående arrestordrer på seg. Det hadde hun ikke.

- Vel, du har to valg. Jeg kan ta deg til avrusing eller til fengsel, sa Holtzclaw ifølge vitnemålet til SB.

Hun svarte at hun helst ville hjem. «Ok, jeg skal kjøre deg hjem», responderte politimannen. Han kjørte henne til et nabolag som kalles «Dead Man’s Curve». Der informerte han SB om at hun hadde to valg: Enten oralsex og voldtekt – eller fengsel. SB svarte «Okay».

Noen minutter senere sa Holtzclaw at han var ferdig på vakt og at hun kunne gå derfra hvis hun visste hvor hun var og hvilken vei hun skulle gå. Det gjorde hun.

Planen til Daniel Holtzclaw fungerte helt til han plukket ut et offer som ikke hadde rulleblad og ikke var fra denne belastede delen av byen, men kun kjørte igjennom den da Holtzclaw slo til.

HUN FELTE POLITIMANNEN: Jannie Ligons gikk til politiet etter at hun ble utsatt for seksuelt overgrep fra Daniel Holtzclaw. Det førte til at 12 andre kvinner sto fram.

Jannie Ligons var det 13. offeret og hun ble det første som våget å gå til politiet.

Felt av GPS- og dataspor

Hennes anmeldelse førte til at Daniel Holtzclaw ble gransket. Mens 27-åringen var suspendert, sjekket etterforskere hans søkehistorikk i politidatabasen og fant at den inneholdt mange kvinner fra samme strøk.

Politiet kontaktet disse kvinnene og informerte dem om at de hadde fått tips om at de kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av politimannen Daniel Holtzclaw. Det ga en oppsiktsvekkende stor respons. Totalt sto 13 kvinner fram, med alt fra blotting til beføling til voldtekt på anklagelisten.

Det ene offeret, en 44 år gammel kvinne, kunne fortelle nøyaktig når hun hadde vært i bilen til Holtzclaw og hvor han hadde kjørt mens hun var i bilen. Hennes historie var ifølge Buzzfeed identisk med den ruten som GPS-sporingen allepatruljebilene er utstyrt med viste at han hadde kjørt.

Juryen erkjente Daniel Holtzclaw skyldig i 18 av de 36 tiltalepunktene han var tiltalt for. Juryen har anbefalt dommeren å gi den 27 år gamle eks-politimannen 263 års fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere