Dutroux' ofre tilbake til helvete

I 80 dager var Sabine Dardenne (bildet) Marc Dutroux' slave i et underjordisk fangehull uten lys og ventilasjon. Tirsdag vender hun tilbake til «skrekkens hus».

26.04.04 22:20

Sabine Dardenne (20) og Leatitia Delhez (22) overlevde fangenskap og gjentatte voldtekter i kjelleren hos barnedrap- og pedofilisiktede Marc Dutroux. Når retten tirsdag drar på åstedsbefaring til huset der Dutroux holdt jentene fanget, skal begge de to være med.

Ifølge flere av vitnene som har stått frem under rettssaken, er fangehullet gjemt inne i en gammel vanntank under huset. Fangehullet var 1,5 meter høyt, én meter bredt og 2,15 meter dypt. Det hadde nesten ingen ventilasjon og ikke naturlig lys. Døren til den hjemmelagde cellen var skjult bak en hylle, og politiet hadde vært i huset flere ganger uten å finne de to jentene.

Huset ligger i Marcinelle, en forstad til den sør-belgiske byen Charleroi, skriver nyhetsbyrået AFP.

Gjentatte voldtekter
Dardenne ble voldtatt gjentatte ganger i løpet av de 80 dagene hun ble holdt fanget i 1996. Hun var 12 år. Den da 14 år gamle Delhez ble holdt fanget i kjelleren sammen med Dardenne i seks dager.

Begge jentene ble reddet da Dutroux ledet politiet til huset, etter at han hadde blitt arrestert i 1996.

I tillegg til de to jentene, vil både jurymedlemmer og rettstjenestemenn besøke huset tirsdag. Disse vil bli eskortert under strenge sikkerhetstiltak fra den sørøstlige byen Arlon, der Dutroux og tre andre står tiltalt for bortføring og voldtekt av i alt seks jenter, samt mordene på to av dem.

Det er jurymedlemmer og berørte i saken som har bedt om å få besøke «skrekkens hus».

Dutroux kommer
Faren til Julie Lejeune og foreldrene til An Marchal og Eefje Lambrecks, tre av de fire jentene som døde mens de var i fangenskap hos Dutroux, har også sagt at de vil være der.

Rettsmyndighetene opplyser, ifølge AFP, at ti medlemmer av publikum og 30 håndplukkede journalister vil få tillatelse til å møte opp.

Dutroux selv, hans eks-kone Michelle Martin og medtiltalte Michel Lelievre vil bli ført til Marcinelle i politibiler, mens den tidligere forretningsmannen og antatt medsammensvorne Michel Nihoul, som er ute mot kausjon, vil være representert ved sine advokater.

Omlag 225 politifolk vil være utplassert rundt huset i Marcinelle. Området omkring vil bare være åpent for de som er bosatt der.

De rundt 110 menneskene som ventes å være med på befaringen, vil aller først være tilstede i rettssalen i Arlon - før de reiser til Dutroux' hus med buss.

Fire mennesker av gangen vil, iført hjelmer, få tillatelse til å besøke det lille rommet i kjelleren hvor Dutroux holdt sine ofre fanget.

Sultet ihjel
Mens Dutroux satt i varetekt siktet for biltyveri i 1995, ble to av hans ofre, Julie Lejeune og Melissa Russo, begge åtte år gamle, forlatt til sultedøden inne i det knøttlille rommet.

Dardenne og Delhez ble reddet fra fangehullet den 15. august i 1996.

Dutroux, som ble funnet skyldig i flere tilfeller av bortføring og voldtekt av barn i 1987, risikerer fengsel på livstid. Han har innrømmet kidnapping og voldtekt, men nekter skyld for drap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag