*Nettavisen* Nyheter.

Dyster steming i Berlinetter lastebil-angrep

DREPT: Flere er drept og mange er skadd etter at lastebilen kjørte inn i folkemengden på julemarkedet i Berlin mandag kveld. Foto: John Macdougall (AFP)

Flere drept i Berlin - en person pågrepet.

20.12.16 00:36

Det er mange grunner til å tro at lastebilen som kjørte inn i folkemengden på et julemarked i Berlin var et angrep, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière.

– Jeg vil ikke bruke ordet angrep ennå, selv om det er mange ting som peker i den retningen, sier han på offentlig fjernsyn etter at minst ni personer ble drept i hendelsen.

Sperret av

Politiet i Berlin sperret av et nytt område for å undersøke en mistenkelig gjenstand, halv tolv mandag kveld.

Flere gater nord og vest for julemarkedet ble sperret etter funn av en mistenkelig bag, opplyser politiet til NTB. En robot ble sendt for å undersøke bagen, og kort tid etter opplyste politiet at den er sjekket og faren er over

Pågrepet

Tysk politi opplyser at en person er pågrepet etter det som sannsynligvis var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin. En passasjer i lastebilen som kjørte inn i markedet, døde på stedet.

Politiet kjenner ikke dødsårsaken for vedkommende som ble funnet død i lastebilen.

Den tyske avisa Bild melder at den mistenkte ble pågrepet etter en kort flukt.

Julemarkedet på Breitscheidplatz ble stengt umiddelbart etter hendelse.

Politiet oppfordrer i en melding på Twitter folk til å holde seg innendørs og ikke bidra til ryktespredning.

LES mer her: Eieren av lastebilen: - Må være kapret

Bevisst handling

Tysk politi bekrefter at ni personer er drept og rundt 50 såret. Så langt tyder mye på at det dreier seg om en bevisst handling, melder nyhetsbyrået DPA. En stor politiinnsats er satt i gang, opplyser Berlin-politiet på Twitter.

Politiet har sperret av markedet, som ligger på Breitscheidplatz ved Kaiser Wilhelm-kirken, nær dyrehagen og Bahnhof Zoo, skriver Berliner Zeitung.

Polsk selskap

Lastebilen som kjørte ned og tok livet av ni mennesker i Berlin mandag kveld, er eid av et polsk selskap.

Selskapets eier Ariel Zurawaski sier til den polske fjernsynskanalen TVN24 at sjåføren, som er hans fetter og som skulle kjøre stålmaterialer til Berlin, ikke hadde vært mulig å få tak i siden klokken 16 mandag ettermiddag.

– Vi har ikke hørt fra ham siden i ettermiddag. Vi vet ikke hva som har skjedd med ham. Han er mitt søskenbarn. Jeg har kjent ham siden han var et barn. Jeg kan garantere for ham, sier Zurawski til AFP.

Selskapets transportsjef Lukasz Wasik sier sjåføren er 37 år gammel og har kjørt stålmaterialer på turer fra Italia til Berlin.

– Bedriften der han skulle laste av materialene i Berlin, har ikke mottatt dem, og ba ham komme tilbake tirsdag morgen. De ba ham vente et eller annet sted i Berlin, sier Wasik.

– Vi mistet kontakt med ham, vet ikke hva som har skjedd, om han ble tatt som gissel eller drept. Vi vet ingenting. Vi er svært bekymret for ham. Det er tragisk, sier Wasik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Odd Andersen (AFP)

Under kontroll

Berlins ordfører Michael Müller sier situasjonen er under kontroll etter det som trolig var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

Politiet i Berlin bekrefter at det ikke er noen indikasjoner på nye farlige situasjoner i nærheten av julemarkedet der angrepet skjedde.

– Det vi er vitne til her, er dramatisk, sa ordføreren da han møtte pressen på åstedet mandag kveld.

Han forteller at han er i sjokk, og at hans tanker går til familiene og til de døde og skadde.

LES mer: Oslopolitiet: – Vi har hatt fokus på julemarkedet i Oslo

Nordmenn i Berlin

Utenriksdepartementet jobbet mandag kveld med å finne ut om noen nordmenn er berørt av det politiet frykter er et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

– Vi undersøker nå gjennom ambassaden vår i Berlin, sier underdirektør Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Det er både utenlandske turister og folk fra Berlin blant dem som ble rammet av angrepet på julemarkedet, får NTB opplyst.

Det opplyser Thomas Neuendorf, nestleder for Berlin-politiets informasjonsavdeling, til NTBs reporter på stedet.

Frankrike styrker sikkerheten

Frankrike trapper opp sikkerheten på julemarkeder i landet etter angrepet på julemarkedet i Berlin, opplyser myndighetene.

– Sikkerheten på julemarkedene ble umiddelbart forsterket, sier innenriksminister Bruno Le Roux.

– Det franske folk tar del i tyskernes sorg i denne tragedien som har rammet hele Europa, sier Frankrikes president François Hollande.

Fremgangsmåten i Berlin ligner på Nice-angrepet på den franske nasjonaldagen 14. juli, da en lastebil pløyde seg gjennom en folkemengde langs strandpromenaden. I det angrepet ble 86 personer drept og over 400 såret.

- Dystert

Kort tid i forveien ankom senator Andreas Geisel i Berlins delstatsregjering julemarkedet for å delta på en kort pressebrifing.

– Vi vet ennå ikke om det er utlendinger blant de drepte og sårede, sa Geisel til NTB.

NTBs reporter Hege Pauline Hovig ankom julemarkedet mandag kveld.

– Det er ganske dystert. Kaiser Wilhelm-kirken, som ble bombet under andre verdenskrig, står som en dyster bakgrunn, med lastebilen rett foran. Blålysene fra utrykningskjøretøyene blinker i takt med julelysene, forteller Hovig.

LES også: USA advarte mot europeiske julemarked

Hun forteller om et stort antall ambulanser og politi, og sårede som løftes på bårer og inn i ambulansene.

Markedet er sperret av, og det er kun pressefolk som er igjen innenfor. Folk som forlot markedet, så ut til å være i sjokk, opplyser hun videre.

– Utenfor sperringen er det mange folk, men stort sett er situasjonen rolig. Imidlertid brøt det plutselig ut kraftig munnhoggeri mellom flere personer. Noen ropte på tysk til folk som så ut til å være av arabisk eller tyrkisk opprinnelse. Det ble en ganske amper stemning, men politiet fikk roet situasjonen ned, forteller hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pawel Kopczynski (Reuters)

Reaksjoner

Statsminister Erna Solberg (H) fulgte mandag kveld de dramatiske meldingene fra Berlin, hvor et julemarked ble angrepet.

«Forferdelige nyheter om angrep på et julemarked i Berlin. Føler med alle berørte», skrev Solberg på Twitter.

LES mer: Erna Solberg: - Føler med alle berørte

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier hans tanker går til ofrene og til det tyske folket.

«Forferdelige nyheter fra Berlin», skriver Stoltenberg i en Twitter-melding som er formulert på engelsk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag