Gå til sidens hovedinnhold

Ebadi hyllet i hjemlandet

Fredsprisvinner Shirin Ebadi ble tatt imot av tusenvis av iranere da hun landet i Teheran tirsdag kveld. Men landets president kaller prisen uviktig.

De fleste av de som møtte opp for å hylle Ebadi, var kvinner. Det første juristen og menneskerettsforkjemperen gjorde da hun ble hilst velkommen hjem, var å oppfordre myndighetene til å løslate alle politiske fanger, melder NTB-AFP-DPA.

Den reformvennlige iranske presidenten Khatami var svært avmålt da han for første gang uttalte seg om pristildelingen tirsdag, fire døgn etter kunngjøringen i Oslo.

– Ikke viktig
– Nobels fredspris er ikke særlig viktig. De som teller er de vitenskapelige og litterære prisene, sa Khatami, tydelig irritert over at han i det hele tatt måtte uttale seg, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Noe tidligere sa han at han var glad for at en iraner hadde fått prisen, men la fort til at han også er redd for at dette vil bli utnyttet av dem som er kritiske til Iran:

– Jeg håper at fru Ebadi, som kommer fra en religiøs familie og som har uttrykt sin kjærlighet for islam, vil være oppmerksom på interessene til den muslimske verden og Iran, og ikke tillate at noen utnytter hennes suksess, sa Khatami, som fremholdt at det først og fremst er USA og Israel som truer freden og bryter menneskerettighetene.

Skeptiske prester
Det konservative presteskapet har neppe mye til overs for at prisen gikk til Ebadi. Etter tildelingen har hun benyttet anledningen til å kritisere Irans strenge islamistiske lover og kreve at politiske fanger blir satt fri. Hun har også sagt at reformarbeidet går for sent.

Khatamis bror har tidligere uttalt at prisen er en stor suksess for dem som forsvarer kvinners og barns rettigheter. Også landets visepresident har rost nobelprisvinneren.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå