Ebadi vil trosse drapstruslene

Foto: (Foto: Øyvind Ludt/TV 2 Nettavisen)

NOBELINSTITUTTET (TV 2 Nettavisen): Drapstrusler er blitt dagligdags for fredsprisvinner Shirin Ebadi, men den iranske juristen sier at hun ikke vil la seg skremme.

09.12.03 15:26

Tirsdag møtte fredsprisvinneren pressen på Nobelinstituttet i Oslo. Der fortalte hun at hun ikke akter å la seg kue av kreftene som vil stanse henne i Iran.

Shirin Ebadi har lenge levd med trusler mot seg og sin familie, men etter at det ble kjent at hun mottar årets fredspris er antall trusler mangedoblet.

Sist uke ble hun tvunget ned av talerstolen i Teheran av en gruppe aktivister som ropte «Død over Ebadi». Hun vet godt at det hun gjør er farlig, men sier at Nobelprisen bare har fått henne til å jobbe enda hardere.

- Det er en gruppe i Iran som er mot meg. Jeg har respekt for mine motstandere. Jeg håper de vil uttrykke sin mening på fredlig vis. Jeg har ikke noe valg. Jeg hører hjemme i Iran, og må tilbake dit, sier den modige lille kvinnen.

Pris til muslimske kvinner
Shirin Ebadi mottar Nobelprisen på vegne av alle muslimske kvinner, og håper den vil sende et signal om forsoning mellom islam og den vestlige verden.

– Denne prisen tilhører alle iranske og muslimske kvinner som ikke tolererer diskrimineringen de opplever, sa Shirin Ebadi da hun møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet tirsdag.

– At denne prisen blir gitt til en iransk kvinne viser at de iranske kvinnenes kamp ikke er forgjeves, sa Ebadi, før hun la til at hun håper prisen kan bygge bru mellom den vestlige og den islamske verden.

– Jeg mener islam i seg selv ikke er i konflikt med demokrati og menneskerettigheter. Men hvis uskyldige mennesker blir drept i islams navn, er det galt, sa fredsprisvinneren, som samtidig understreket at forskjellige meninger må få råde i verden.

Undertrykkes
Ebadi innrømmer likevel at kvinner i muslimske land blir undertrykket, og at det skjer i islams navn.

- Kvinner i muslimske land har ingen god stilling. De undertrykkes og det skjer i islams navn. Men i en korrekt tolkning av islam er menn og kvinner likestilte, sa Ebadi.

Advarte USA
Ebadi advarte også USA om at ingen militæraksjon vil bedre situasjonen i Iran.

- Demokrati skal ikke være et påskudd for militærangrep. Ethvert angrep vil være nytteløst. Det som er viktig er støtte fra verdenssamfunnet og FN, sa Ebadi.

Uttaler seg ikke om Statoil
På spørsmål om Statoil bør trekke seg ut av Iran, svarte Ebadi:

- Det bør du spørre nobelkomiteen om. Jeg er ikke en politisk person, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.