*Nettavisen* Nyheter.

Ebola-alarm i Sverige: Ber pasienter og pårørende være obs på feber og utslett

Sykehuset i Enköping har hengt opp en beskjed på inngangsdøren til pasienter og besøkende hvor de ber dem om å være obs på ebolasymptomer. Foto: Tt News Agency (Reuters)

En pasient i Sverige er mistenkt for å være smittet med det dødelige viruset Ebola.

05.01.19 14:15

Pasienten ble først innlagt på akuttavdelingen på sykehuset i Enköping. Deretter ble pasienten overført til Akademiska sjukhuset i Uppsala. Pasienten er lagt på isolasjon, og alle personer som har vært i kontakt med pasienten blir nå tatt hånd om, opplyser svenske helsemyndigheter i en pressemelding.

Akuttmottaket på sykehuset i Enköping er nå stengt. Helsemyndighetene i Sverige venter at de får endelig bekreftelse eller avkreftelse på ebolasmitte fredag kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) er kjent med det mistenkte tilfellet om ebolasmitte i Sverige.

- Jeg har lest nyhetsmeldingene, men vi har ingen kommentar til det, sier talsperson i WHO, Tarik Jasarevic, til Nettavisen.

Pasienten har typiske ebolasymptomer og har vært i Burundi, noe som styrker mistanken, skriver Aftonbladet. Burundi er for tiden ikke rammet av noe ebolautbrudd, men ligger i nærheten av berørte områder.

- Ingen fare for spredning til Norge

Folkehelseinstituttet sier til Nettavisen at de har på plass gode beredskapsrutiner og anser at det ikke er noen fare for spredning til Norge.

- FHI har fortløpende fulgt med ebolautbruddet som pågår i den Demokratiske republikk Kongo. Per i dag har det ikke vært rapportert tilfeller av ebola utenfor det affiserte området, heller ikke i nabolandene, skriver overlege fra avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet, Siri Feruglio, i en e-post til Nettavisen.

- Vi er klar over situasjonen i Sverige og avventer videre informasjon fra helsemyndighetene der. Norge har allerede på plass gode beredskapsrutiner og denne meldingen vil ikke føre til endringer i disse. Vi anser ikke at det er fare for spredning til Norge, skriver Feruglio.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sykehuset i Enköping i Sverige har stengt sin akuttavdeling etter at en pasient ble innlagt med mistanke om ebolasmitte. Foto: Fredrik Sandberg/tt (NTB scanpix)


Svensk helsepersonell tar ingen risiko og behandler saken som et reelt ebolatilfelle.

- Vi må ta det på fullt alvor og gå ut med tiltakene i god tid. Hvor raskt en eventuell smitte skulle kunne spre seg til flere, og hvor mange som kunne bli berørt, går for øyeblikket ikke an å svare på, sier sjefslege i Region Uppsala, Mikael Köhler, i en uttalelse, ifølge Aftonbladet.

«Har du eller barnet ditt feber eller utslett?»

Sykehuset i Enköping har hengt opp en beskjed på inngangsdøren til pasienter og besøkende hvor de ber dem om å være obs på ebolasymptomer.

«Har du eller barnet ditt feber eller noen av utslettene som er på bildene? Vær vennlig og ring på klokken og vent!» lyder beskjeden som er ledsaget av to bilder med utslett.

Samtidig opplever Kongo et alvorlig utbrudd av Ebolasmitte. Per 2. januar er det påvist 560 bekreftede tilfeller og 48 mistenkte tilfeller av ebolasmitte i landet. Det er registrert 368 dødsfall siden smitten brøt ut i fjor sommer.

Ebola er en virussykdom med svært høy dødelighet, som forårsaker blødningsfeber med symptomer som høy feber, voldsomme magesmerter, hodepine, muskelsmerter, oppkast og diaré. Etter hvert oppstår både indre og ytre blødninger som følge av svikt i nye- og leverfunksjonen.

Kongo har det siste året vært rammet av flere Ebola-utbrudd rundt om i landet. Det siste utbruddet har sitt utspring i Beni i provinsen Nord-Kivu på grensen til Uganda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.