RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ebola har spredt seg til millionby i Kongo

Sist oppdatert:
Det er bekreftet et tilfelle av ebolasmitte i storbyen Mbandaka i Kongo, opplyser myndighetene. WHO jobber på spreng for å hindre videre spredning.

Sent onsdag kveld uttalte den kongolesiske helseministeren Oly Ilunga at ebolautbruddet i landet har gått inn i en ny fase.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere opplyst at de forbereder seg på det verste i forbindelse med utbruddet. Den største frykten har vært at smitten skulle spre seg til en større by.

I Mbandaka, hovedstaden i provinsen Equateur, bort det nesten 1,2 millioner mennesker.

– Dette er en bekymringsfull utvikling, konstaterer Tedros Adhanom Ghebreyesus, leder for Verdens helseorganisasjon (WHO).

En regional WHO-direktør, Matshidiso Moeti, sier organisasjonen og deres partnere trapper opp innsatsen for å finne alle som den smittede personen i Mbandaka har vært i kontakt med.

Vaksiner på plass

Ifølge WHO har 4.000 doser av en eksperimentell vaksine mot ebola allerede ankommet Kongo, og flere vaksinedoser ventes å ankomme i løpet av de nærmeste dagene.

Vaksinen viste seg å være svært effektiv da den ble brukt på ebolapasienter i Guinea under den store ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2015.

Likevel advarer WHO om at vaksinen er vanskelig å anvende og ikke et «vidundermiddel» mot smitten. Én utfordring er at vaksinen må oppbevares i minus 60 grader.

Niende utbrudd på 42 år

Av de 42 antatte tilfellene av ebola i Kongo, er tre bekreftet. 23 mennesker antas å ha dødd av sykdommen.

Ebola-viruset rammer alle kroppens organer og hindrer kroppens evne til å stanse blødninger. Sykdommen smitter lett mellom personer som er i kontakt med hverandre.

Ebolautbruddet i Kongo er det niende i rekken i landet siden 1976. WHO erklærte det siste ebolautbruddet i Kongo for å være over i juli i fjor.

Guinea, Liberia og Sierra Leone var de tre landene som var hardest rammet av ebolaepidemien i 2013 og 2014. Da døde over 11.000 mennesker.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere