Tre ebola-pasienter forlot en karanteneavdeling for ebola-smittende på sykehuset Wangata i Kongo denne uken. Sykehuset ligger i byen Mbandaka som har 1,2 millioner innbyggere.

Én av pasientene var på vei til å bli utskrevet fra sykehuset og er fortsatt i live. De to andre pasientene, som fikk hjelp av familiemedlemmer til å forlate sykehuset, døde kort tid etter.

- Det var sent på mandag kveld at to pasienter fikk hjelp av familiemedlemmer til å forlate isolatposten på sykehuset. Dessverre så insisterte familiemedlemmene på at de to pasientene skulle bli med dem i kirken for å be for dem. De trodde dessverre at bønner er mektigere enn behandling, sier WHO-talsmann i Kongo, Eugene Kabambi, til Nettavisen.

- Hvis noen mottar behandling for ebola-viruset, er det helt avgjørende at behandlingen fullføres, sier Kabambi.

- Ja, vi er bekymret

Kilder i det kongolesiske helsedepartementet opplyser til Reuters at to politimenn rykket ut for å spore opp ebola-pasientene.

- Begge ble etter hvert gjort rede for. Én av dem døde i familiens hjem, mens den andre ble brakt tilbake til sykehuset og døde dessverre der, sier Kabambi.

- Er dere bekymret for at pasientene kan ha smittet andre mennesker?

- Ja, den bekymringen er reell. Men vi må se framover. Alle involverte jobber veldig hardt med å stanse utbruddet. Vi vet at dette er en storby med mange folk i bevegelse. Men håpet er at vaksinen, overvåking og innsatsen til hardtarbeidende helsepersonell, vil gi gode resultater, sier han.

Ferske ebola-tall

Mandag denne uken innledet kongolesiske myndigheter et eksperimentelt vaksineprogram. Planen er at helsepersoner og andre nøkkelpersoner blir vaksinert mot ebola-viruset. Samme vaksine ble benyttet under utbruddet i Guinea i Vest-Afrika i 2015. Selv om vaksinen ikke er ferdig uprøvd, viste den seg å være effektiv.

Det er nå 58 sykdomstilfeller i Kongo som knyttes til ebola-viruset, viser ferske tall fra det kongolesiske helsedepartementet som Nettavisen har fått tilgang til. 30 av tilfellene er bekreftede ebola-tilfeller. I tillegg er det 14 sannsynlige ebola-tilfeller og 14 mistenkte tilfeller.

27 dødsfall knyttes til det pågående ebola-utbruddet i Kongo, viser tall fra WHO som ble frigjort mandag.

- Alle her er bekymret for ebola

Kabambi sier helsemyndighetene har en viktig jobb å gjøre med bevisstgjøring rundt ebola-sykdommen.

- Dette er det niende utbruddet i Kongo. Ebola er en sykdom som bekymrer alle her. Det jobbes hardt med å skape større bevissthet rundt ebola gjennom informasjonskampanjer. Vi må forsikre oss om at alle er kjent med denne sykdommen og risikoen for å bli smittet, sier han.

- Vi er nå veldig godt utrustet til å håndtere denne situasjonen og til å redde liv, legger han til.

- Kan ikke tvinges mot sin vilje

Sykehuspersonell skal ha forsøkt å overbevise pasientene om å bli værende på sykehuset, men lykte ikke. Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Leger Uten Grenser opplyser at de ikke kan tvinge pasienter til å bli på sykehus mot sin vilje, men håper at økende bevissthet rundt sykdommen og risikoen vil overbevise folk til å følge rådene fra helsepersonell.

- Dette er et sykehus, ikke et fengsel. Vi kan ikke stenge av alt, sier leder for Leger Uten Grenser i Mbandaka, Henry Gray, i en uttalelse til Reuters.

WHO advarer om at utbruddet har nådd et kritisk punkt.

- De neste ukene vil vise om dette utbruddet kommer til å spre seg til urbane områder eller om vi klarer å holde det under kontroll, sier WHOs beredskapssjef Peter Salama i en uttalelse, ifølge CBS News.

Trosser advarslene om bushmeat

Forskere mener det kan vær en risiko for å bli smittet med ebola-viruset hvis man spiser forurenset bushmeat fra apekatter og flaggermus.

Salget av bushmeat i Mbandaka skal visstnok ha sunket etter at ebola-utbruddet spredde seg til storbyen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Salget har falt, sier Sebastien Nseka Lokila, som er daglig leder for det største markedet i storbyen, til nyhetsbyrået.

Andre kunder virker å være mer eller mindre upåvirket av advarslene om å holde seg unna bushmeat, ifølge Reuters.

- Til tross for deres ebola-historier, kjøper vi og spiser apekattkjøtt, sier en mor til åtte, som befinner seg på et marked i Mbandaka, til Reuters.

- Vi har spist det til alle tider. Det vil ikke endre seg i dag. Ebola, det er i Bikoro, sier hun og henviser til et sted i nordvestlige Kongo der den nåværende epidemien startet.

Folkehelseinstituttet (FHI) har i tidligere reiseråd advart nordmenn som reiser til områder med ebolavirusutbrudd, mot å spise såkalt bushmeat.

« Unngå inntak av såkalt «bushmeat», det vil si kjøtt fra ville dyr som er drept ved jakt,» lyder ett av rådene på FHIs hjemmesider.

Norge bidrar med ti millioner

Fredag kunngjorde regjeringen at Norge bidrar med ti millioner kroner til WHOs respons til det pågående ebolautbruddet i Kongo. To millioner av dette går til å finansiere norsk utstyr og personell til opplæring av helsepersonell via WHO.

- Medisinsk beredskap og rask internasjonal respons på ebola-utbruddet i DR Kongo er avgjørende for å unngå en ny ebola-epidemi, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse.