RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ed Miliband trekker seg

HUGGET I STEIN: I valgkampen avduket Ed Miliband valgløftene hugget i stein, uten at det så ut til å overbevise tvilerne. - Det var en av disse stuntene som virket mot sin hensikt, mener Per Edgar Kokkvold.
HUGGET I STEIN: I valgkampen avduket Ed Miliband valgløftene hugget i stein, uten at det så ut til å overbevise tvilerne. - Det var en av disse stuntene som virket mot sin hensikt, mener Per Edgar Kokkvold. Foto: Stefan Rousseau (Pa Photos)
Sist oppdatert:
Labour-leder Ed Miliband har kunngjort at han trekker seg som partileder.

OSLO (NTB og Nettavisen): Labour-leder Ed Miliband trekker seg som partileder. Han blir dermed den tredje partilederen som trekker seg etter valget i Storbritannia.

– Nå er det på tide at noen andre overtar ledervervet. Så jeg leverer min avskjedssøknad, sa Miliband fredag ettermiddag.

Labour gjorde et mye dårligere valg enn målingene tydet på i forkant.

Miliband sa at han trekker seg med umiddelbar virkning og at hans nestkommanderende Harriet Harman tar over inntil en ny leder er valgt. Harman tok også over som fungerende partileder da Gordon Brown trakk seg i 2010.

Tar ansvar

Ed Miliband sa at han hadde ringt David Cameron og gratulert ham med valgseieren.

– Jeg tar det fulle og hele ansvaret for dette valgresultatet. Dette er ikke den talen jeg ønsket å holde, for jeg mener at landet trenger en ny regjering, sa Miliband til sine partifeller i London.

Han sa at han var svært lei seg for at han ikke har lyktes.

– Men Labour har kommet tilbake før og vi vil gjøre det igjen, sa Miliband.

Når han nå går av, starter spekulasjonene om hvem som skal overta.

Les også:

Nick Clegg trekker seg

 - Et av de mest overraskende valgresultat i Vest-Europa siste 20 år

Ingen opplagte kandidater

Storbritannia-ekspert Per Edgar Kokkvold ser det som naturlig at Ed Miliband trekker seg etter valgnederlaget, men sier at Labour ikke har noen opplagte lederkandidater nå som kan bringe partiet på fote igjen.

- Skremselen virket

- Skremselen fra David Cameron og det konservative partiet virket, dette at de tegnet opp et bilde av hva som ville skje dersom et Labour med støtte fra skotske nasjonalister kom til makten, sier Kokkvold om hva som gikk galt for Labour.

- Det har vært mye snakk om meningsmålingene her, men det var usedvanlig stabile meningsmålinger tre-fire uker på rad, så her har det skjedd ting helt i oppløpet som meningsmålingene ikke fanget opp.

- Uheldige opptredener

Ifølge Kokkvold hadde Miliband flere uheldige opptredener i valgkampen. En av dem som kanskje virket mot sin hensikt var da han 3. mai avduket en stein med valgløftene hugget inn, blant annet med løfter om høyere levestandard for arbeidende familier og kontroll på innvandringen.

- Det var en av disse stuntene som virket mot sin hensikt, mener Kokkvold.

«Jeg mener et av de mest presserende spørsmålene nå etter valget er hva Ed Miliband skal gjøre med den to og en halv meter høye steinen», lød en av de vittige kommentarene på Twitter fredag.

Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum tror britiske velgere valgte Cameron fordi han virker trygg og troverdig, til tross for et uklart politisk prosjekt.

- Det var en britisk forfatterkollega som sa at valgene i Storbritannia  handler mye om person, på en negativ måte. Man stemmer mot den kandidaten man ikke føler seg trygg på som statsminister. Jeg tror det kan være en riktig observasjon og at det er det som har slått inn her, sier Lahlum.

- Se til Skottland

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad mener partiet bør se til Skottland:

– Yvette Cooper er en av favorittene mine til å ta over. Gjør som skottene, velg en kvinnelig partileder. Se bare på hva SNP-leder Nicola Sturgeon har gjort i Skottland. Hun har vært utrolig god til å knytte kontakt med velgerne, sier Mustad til NTB.

Førstelektoren ved Universitet i Agder er i London for å følge valget.

Flere favoritter

Også Jonathan Powell, som var stabssjef for Tony Blair, sier at han gjerne skulle se at en kvinne tok over ledelsen av Labour, men at han ikke ser noen åpenbare kandidater.

The Guardian nevner, som Mustad, Yvette Cooper som en kandidat. Cooper er nå innenrikspolitisk talskvinne for Labour. Hun er gift med Ed Balls. Begge satt i Gordon Browns regjering. Balls er blant Labour-politikerne som tidligere har vært nevnt som en arvtaker for Miliband, men han tapte fredag sitt sete i Parlamentet. Dermed er han trolig også ute som mulig lederkandidat.

– Jeg håper Balls nå stiller seg helhjertet bak sin kone, sier Mustad. Han nevner også den unge fargede politikeren Chuka Umunna og Andy Burnham som mulige lederkandidater. De to står også på Guardians favorittliste.

Følg direktedekningen om valget her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere