RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Edward Snowden går til sak mot den norske staten


Edward Snowden saksøker Norge.
Edward Snowden saksøker Norge.
Sist oppdatert:
Edward Snowden saksøker den norske staten for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Bakgrunnen for saken er at ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt Snowden Ossietzky-prisen for 2016 for hans innsats for ytringsfriheten.

Det er staten ved Justisdepartementet som blir saksøkt.

– Departementet ønsker ikke å kommentere en sak som eventuelt skal behandles og avgjøres av domstolen, uttaler kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i departementet til NTB.

Prisutdeling i november
Prisen skal utdeles i Oslo 18. november 2016, og Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig, opplyser Advokatfirmaet Schjødt til NTB.

«Advokatfirmaet Schjødt har fått i oppdrag å tilrettelegge rettslig for at Snowden kan reise trygt til Norge for å motta prisen, uten å risikere utlevering til USA. Vi har i denne forbindelse på vegne av Edward Snowden tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet. Norsk PEN ved styreleder William Nygaard har trådt inn i saken som partshjelper», skriver advokatfirmaet.

Viser til internasjonal rett
«Snowdens påståtte lovbrudd består i å ha varslet om masseovervåking i regi av det amerikanske etterretningsbyrået NSA. Hans handlinger er klart av politisk karakter, og det er da klart etter den norske utleveringsloven og internasjonal rett at han ikke kan utleveres til USA», heter det videre.

Snowden og Norsk PEN er representert av Schjødt-advokatene Halvard Helle og Emanuel Feinberg.

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

Solhjell vil ha Nobel-sikkerhet

SVs Bård Vegar Solhjell mener norske myndigheter må sikre at Edward Snowden trygt kan motta prisen i Norge.

– Det vil bryte med det beste i norsk tradisjon å nekte en person å motta en viktig pris her, fordi vi er redd for reaksjonene til en stormakt, sier Solhjell til NTB.

– Snowden er tildelt Bjørnsonprisen og Ossietzky-prisen. Uansett hva man måtte mene om det Snowden har gjort, bør vi respektere tildelingene og la ham motta prisen, fortsetter SV-representanten.

Han vil be justisministeren gi norske politi- og sikkerhetsmyndigheter beskjed om å iverksette nødvendige sikkerhetstiltak, som når nobelprisvinnere og andre profilerte gjester kommer til landet.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere