RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Edwards puster Kerry i nakken

(AP Photo/Mary Ann Chastain)
Sist oppdatert:
Senator John Kerry vant tirsdagens primærvalg i Wisconsin. Konkurrenten John Edwards var imidlertid den som hadde størst grunn til å juble.

Edwards gjorde det langt bedre enn de fleste hadde ventet. Da 95 prosent av stemmene var talt opp, hadde han fått 35 prosents oppslutning, mens Kerry hadde fått 40 prosent.

Senatoren fra North Carolina har lenge ønsket seg en tvekamp med Kerry og med resultatet natt til onsdag har han fått det som han ønsket. Han har trolig fått et bedre utgangspunkt enn han hadde håpet på foran den viktige Supertirsdag 2. mars, da landets største stater stemmer. Men Edwards har fortsatt bare vunnet ett delstatsvalg, Kerry har vunnet 15.

En av forklaringene på det gode resultatet i Wisconsin, var at Edwards tiltrakk seg flere av de uavhengige velgerne. Primærvalget i Wisconsin er åpent, både registrerte demokrater, uavhengige og republikanere kan stemme på de demokratiske kandidatene.

39 prosent av de uavhengige velgerne valgte Edwards, mens 27 prosent stemte på Kerry, viste CNNs valganalyser natt til onsdag. Blant registrerte demokrater fikk Kerry 48 prosent av stemmene mens Edwards fikk 29.

HTML EMBED
Klikk på kartet for å se valgresultatene delstat for delstat.

Får Clarks stemmer?
Om det er for seint å gjøre noe med Kerrys store ledelse i nominasjonskampen, styrker det Edwards’ søknad om en eventuell plass som visepresidentkandidat. I kampen mot president George W. Bush til høsten vil det være svært viktig å ha en på laget som kan tiltrekke seg de viktige uavhengige velgerne.

Det kan også ha virket heldig for Edwards at Wesley Clark er ute av dansen. Edwards og Clark kjempet mange steder om de samme stemmene.

Edwards har også brukt tid på å snakke om NAFTA på valgmøtene i Wisconsin denne uka. Staten Wisconsin har mistet mange industriarbeidsplasser og Edwards gir den nordamerikanske frihandelsavtalen med Canada og Mexico skylden. Edwards er motstander av frihandelsavtalen, mens John Kerry er for.

Dean fortsatt med
Howard Dean lå langt bak de to i front og endte på tredje plass med 18 prosent av stemmene i Wisconsin etter at 95 prosent var talt opp. Dean ga opp å drive valgkamp i Tennessee og Virginia for en uke siden for å satse alle kort på en seier i Wisconsin, og gjorde det bedre enn han har gjort i de siste statene, men han truet aldri de to i tet.

Dean har også gitt opp å vinne nominasjonskampen, valgkampmedarbeidere forsvinner og Dean reiste natt til onsdag hjem til Vermont for å tenke nøye over hva han skal gjøre framover og hvordan han kan bidra i prosessen.

Vil delta i debatten
Selv om Dean har stort press på seg for å trekke seg, er flere valganalytikere langt fra sikre på at han kommer til å gjøre det med det første. Den tidligere guvernøren ser det som et poeng å henge med for å delta i debatten og engasjere nye velgere. Til tross for dårlige valgresultat, blir han rost av mange for å være den som trekker nye velgere til prosessen.

- Vi er ikke ferdige. Dere unge har startet arbeidet med å endre det demokratiske partiet, og vi skal ikke stanse med det, sa han til tilhengerne natt til onsdag.

- Dean sa til meg i helgen at han har to mål framover: å sørge for at en demokrat blir valgt til president og å fortsette å engasjere den store gruppen med unge mennesker som har engasjert seg i den politiske prosessen takket være ham, sa Steve Grossman, lederen i Deans presidentvalgkamp som trakk seg fra jobben søndag for å søke arbeid hos rivalen Kerry.

- Jeg blir ikke overrasket hvis han blir med til over Supertirsdag for å kunne delta i debatten, sa han tirsdag.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere