*Nettavisen* Nyheter.

Egeland: - Millioner kan dø

Foto: (AP/Scanpix)

Nødhjelpskoordinator i FN, Jan Egeland, frykter dødstall som er hundre ganger større enn det flodbølgen andre juledag forårsaket, dersom en storby blir rammet av en stor naturkatastrofe.

18.01.05 16:04

Jordskjelv, flom og andre naturkatastrofer kan komme til å drepe millioner av mennesker de stadig voksende gigantbyene i verden. Tiden for å forberede seg på slike eventualiteter er i ferd med å løpe ut, advarer Jan Egeland.

Han mener at verdens storbyer er svært sårbare for naturkatastrofer og at de fattigste er mest utsatt.

- Den kanskje mest skremmende muligheten er om vi får en virkelig megakatastrofe i en megaby, sa Egeland på en pressekonferanse tirsdag i den japanske byen Kobe. Kobe ble for ti år siden rammet av et jordskjelv som krevde 6500 menneskeliv.

- Da vil vi se ikke bare dødstall som etter tsunamien i fjor, men hundre ganger det i verste fall, advarer Egeland. Så langt har over 170.000 omkommet i katastrofen i Sørøst-Asia.

Megabyene Egeland er redd for har en befolkning på over 10 millioner og er ofte tett befolket og med en stor andel av innbyggerne i slummen.

- Tiden begynner å renne ut for megabyene i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Flere av de megabyene er utsatt for jordskjelv, andre for flom og så videre. Vi må få byplanlegging, vi må få utvikling, vi må få investeringer i de fattige områdene, fordi de fattige er de mest sårbare, sa Egeland.

- Det er fortsatt tid til å forebygge dette, og vi håper at megabyene kan få litt oppmerksomhet, og ikke bare landsbygda, som vi tradisjonelt assosierer med tsunamier, flom og tørke, sier Egeland videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.