RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypt - fra time til time

Foto: Skjermdump Al Jazeera
Sist oppdatert:
Egypts president Hosni Mubaraks sier han ikke kommer til å stille til gjenvalg i september. Følg utviklingen direkte her.

200.000 mennesker er tirsdag kveld samlet på Tahrir Square, Frihetsplassen i Kairos. Demonstrantene gir president Hosni Mubarak frist til fredag for å gå av.

Følg utviklingen i Egypt her:

22.05: Presidenten sier han ikke kommer til å stille til gjenvalg i september, og sier hans viktigste oppgave nå blir å gjenopprette ro og orden i landet.

21.57: President Hosni Mubarak holder nå tale på statlig TV.

21.52: 200.000 demonstranter er samlet på Frihetsplassen i Kairo. Demonstrantene skal være svært misfornøyde etter å ha hørt ryktene om at Mubarak ikke vili gå av før i september.

21.48: Både Al Jazeera og al-Arabiya melder om at president Mubarak vil tale på egyptisk TV «snart».

19.40: Al-Arabiya melder at Mubarak i talen vil si at han kommer til å gå av ved neste valg i september. Demonstrantene gir derimot presidenten frist til fredag.

19.30: Visepresident Omar Suleiman har startet møter med representanter fra opposisjonen.

19.27: TV-kanalen al-Arabiya melder at president Hosni Mubarak snart vil holde en tale.

18.00: - Jeg tror Mubarak opplever, i den situasjonen og det kaoset som er skapt, at det er en nødvendighet for folket at han blir ved makten, sier professor ved Universitetet i Oslo, Unni Wikan, til Nettavisen.

17.34: - Ting har beveget seg til et kritisk punkt i Egypt. Hærens erklæring om å ikke gripe inn i demonstrasjonene, og det massive oppmøtet i Kairo, bør være slutten for Mubarak. Jeg kan ikke se hvordan han kan trekke en kanin opp av hatten og holde seg ved makten etter hendelsene det siste døgnet, sier leder for Midtøsten-senteret ved universitetet i Oxford, til BBC News.

17.00: Israels statsminister, Benjamin Netanyahu sier det internasjonale samfunn bør kreve at den fremtidige egyptiske regjeringen vil respektere den 30 år gamle fredsavtalen med Israel, skriver AFP.

16.45: Det rapporteres om at mellom 100.000 og 250.000 mennesker er møtt opp på Tahrir Square, Frihetsplassen.

15.57. Jordans konge avskjediger regjeringen, melder CNN.

15.38. - Det vil ikke blir noen forhandlinger eller dialog før Mubarak drar, sier Abdel Haleem Kandeel, som er leder for opposisjonsgruppen Kefaya i Egypt.

15.34. Det har vært er fredelig demonstrasjon i dag, sier Al Jazeeras reporter som befinner seg ved Tahrir Square.

15.27. Minst 100 personer er meldt omkommet under opptøyene den siste uka i Alexandria, melder Al Jazeera.

14.55. USA beordrer alle ambassadeansatte som det ikke er nødvendig at befinner seg i Egypt til å forlate landet, melder Reuters.

14.51. Hæren arresterer væpnede menn som antar å være eks-sikkerhetspersonell og prøver å trenge seg igjennom mellom demonstrantene. En bil full av våpen og kanoner skal ha blitt stoppet og passasjerene er pågrepet.

14.21 Store demonstrasjoner mobiliseres i byer over hele Egypt.

14.19 Sykehusene i Alexandria er fulle etter at demonstranter har blitt skadet etter sammenstøt med politiet, melder Al Jazeera.

14.13. Folkemaassen ved og rundt Tahrir Square holder rolige demonstrasjoner

14.10 Nå kom det melding om at det også i Jordan er endring i regjeringen. Kongen av Jordan oppnevner ny statsminister. Dette kommer etter protester mot de politiske reformene i landet.

14.04. Det skal nå være nærmere to millioner mennesker ved og rundt Tahrir Square, melder Al Jazeera.

13.59. Demonstrantene har foreløpig ikke startet marsjen mot presidentpalasset. De er fortsatt lokalisert ved og rundt Tahrir Square.

13.04. Titusener av demonstrantene blir holdt på Kasr Al Nile-broen i sentrum av Kairo av hæren.

12.59. Opposisjonsleder ElBaradei sier at Mubarak må forlate Egypt innen fredag for å få startet dialogen, melder BBC.

12.53 Al Jazeeras reporter i Kairo melder om at folkemengden ved og rundt Tahrir Square nærmer seg en million mennesker.

12.40. Det meldes om at strandede passasjerer på en flyplass i Kairo forsøker seg med bestikkelser for å komme seg derfra. 4500strandede passasjerer forsøker å flykte fra Egypt, melder BBC.

12.31. Uroen i Egypt har ført til at noen containerskip endrer rute for å omgå egyptiske porter og stopper i andre land for å fylle drivstoff, melder

12.26. Opposisjonslederen og fredsprisvinneren Mohamed Elbaradei oppfordrer president Mubarak til å gå av for å unngå blodbad, melder Reuters.

12.04. Flere hundre tusen mennesker har møtt opp i Kairo for å demonstrere mot regimet til president Hosni Mubarak, ifølge AFP.

11.57. Talsmann for FN opplyser at så mange som 300 mennesker kan ha omkommet i opptøyene i Egypt, ifølge ubekreftede meldinger.

11.30. Egypts gater oversvømmes av mennesker under den største demonstrasjonen til nå, melder SkyNews.

11.25 Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan oppfordrer Mubarak til å møte folks ønske om endring, melder Dow Jones på Twitter

11.10. Statlig fjernsyn ber folk om å holde seg inne, da de tror at dagens demonstrasjoner kommer til å bli voldelige.

10.50. Tusenvis av utlendinger har flyktet fra urolighetene i Egypt. De tar nå fly hjem eller drar til nærliggende flyplasser ved Middelhavet.

10.46. Alle veier inn til Kairo skal nå være blokkert, melder BBC.

10.35. Fra massene på Tahrir Square ropes det «Hæren og folket er i ett» Noen soldater svarte: «Vi er med dere, vi er med dere», melder Al Jazeeras reporter Dan Nolan på Twitter.

10.32 Opprøret har gått inn i sin andre uke og egypterne begynner å føle på en økonomisk knipe. det er ingen penger i bankene, bensin er mangelvare og turistene forsvinner.

10.25. Lederen for Egypts største liberale opposisjonsparti, Al Wafd skal holde en pressekonferanse klokka 11, melder Al Jazeera.

09.54. Myndighetene skal ha stengt alle veier og offentlig transport i Kairo.

09.43. Folkemengden vokser. Det begynner å nærme seg 10.000 mennesker på Frihetsplassen, melder AlJazeera.net .

09.30: Det muslimske brorskap bekrefter samtaler med hæren om fjerning av president Hosni Mubarak, melder Sky News.

09.13: Folk fyller opp Frihetsplassen. Jeg anslår at det er rundt 5000 her nå. Folk slipper uten problemer gjennom hærens kontrollposter, melder Al Jazeeras online-produsent for engesk-versjonen, @evanchill.

08.55: Mobiltelefoner virker. Internett, SMS, smartphones, banker, skoler, universiteter og jernbaner er stengt, meldes det på Twitter.

08.09. Den arabiske liga tar til orde for en «fredelig overgang» i Egypt.

07.37: Million-marsjen er i gang. Al Jazeera har intervjuet noen som har innledet marsjen.

07.30: Tanks og personellkjøretøy fra hæren er fortsatt utplassert på flere steder på og rundt Frihetsplassen (Tahrir Square).

08.10: En demonstrant Amr Gharbeia sier til BBC World Service at 8000 til 10.000 mennesker tilbrakte natten på Frihetsplassen i Kairo, selve episenteret for opprøret. Det kommer flere telt på plassen, folk hygger seg mer og mer, sier han og trekker en parallell til hippietiden: - Det er mer eller mindre som Woodstock.

Følg BBCs livedekning fra Egypt her

06.38: En jevn strøm av mennesker går mot Frihetsplassen i Kairo for å delta i milliionmarsjen, melder Al Jazeera.

Følg tvitringen om Egypt i vinduet under.

Se Al Jazeeras rapport fra Frihetsplassen tirsdag morgen i videovinduet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere