RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Egypt vil være vert for arabisk toppmøte

Den egyptiske regjering forsøkte søndag å redde toppmøtet i Den arabiske liga som ble avlyst i Tunisia på grunn av uenighet om den israelsk-palestinske konflikten.

Egyptiske myndigheter vil gjerne være vert for et nytt toppmøte, opplyste en talsmann i Kairo.

Møtet skulle etter planen ha åpnet mandag, men lørdag kveld ga det tunisiske vertskapet beskjed om at medlemmene var for uenige til at samtalene hadde noe for seg.

Egypts regjering uttrykte søndag overraskelse og beklagelse over avlysningen og håpet på et nytt møte så fort som mulig i Egypt. Ligaens generalsekretær Amr Mussa er positiv til forslaget.

Mens palestinerne søndag beklaget avlysningen, var israelske myndigheter positive.

–Dette er et positivt tegn som viser at den arabiske verden er i endring og at fiendtligheten til Israel ikke lenger er tilstrekkelig som fellesnevner, sier en israelsk tjenestemann til nyhetsbyrået APF.

Splittelse
Toppmøtet ble avlyst og utsatt på ubestemt tid. Avgjørelsen har bekreftet den alvorlige splittelsen i den arabiske verden, og ligaens leder advarte søndag mot farlige konsekvenser.

Det er første gang i ligaens 57-årige historie at araberlandene avlyser et toppmøte i siste liten. I en kunngjøring sier generalsekretær Amr Mussa at alle arabiske land må dele ansvaret for avlysningen som lørdag kveld ble beordret av vertskapet Tunisia.

Egypt, som i mange år var utstøtt fra ligaen på grunn av landets fredsavtale med Israel, har de senere år spilt en viktig rolle i forsøkene på å mobilisere til arabisk samhold.

Uenige om Israel
Splittelsen dreier seg både om forholdet til Israel og om hvordan landene vil takle USAs press om å innføre demokratiske reformer. Ingen av landene ønsker et amerikansk diktat, men de skal ikke ha blitt enige om et alternativt forslag, ifølge BBC.

Arabiske ledere planla også å relansere et fredsforslag i forhold til Israel, som ble foreslått for to år siden.

Palestinske selvstyremyndigheter frykter at Israel nå vil bli oppmuntret til å gå enda hardere til verks i de palestinske områdene:

–Jeg frykter at dette vil ha farlige konsekvenser siden det kommer etter likvideringen av sjeik Yassin og USAs veto mot en FN-resolusjon som fordømmer drapet, sa palestinernes forhandlingsminister Saeb Erakat søndag.

–Uoverstigelig
Etter et møte med ligaens generalsekretær Mussa lørdag kveld sa den tunisiske utenriksministeren Habib bin Yehia at forberedelsene til toppmøtet hadde avdekket «uoverstigelige forskjeller» i medlemslandenes synspunkter.

Mussa kom ut fra møtet med et steinansikt som tydet på at samtalen ikke hadde vært noen fornøyelse, sa pressefolk i Tunis. Diplomater sa at de to var røket uklare på spørsmål som gjaldt menneskeretter og demokrati.

Avlysningen av toppmøtet kom helt overraskende på de fleste av Den arabiske ligas 22 medlemsland.

–Vi er alle fullstendig sjokkert, sa en kvinnelig ansatt ved organisasjonens hovedkvarter i Kairo i Egypt.

USA har nylig lagt fram forslag om utstrakt demokratisering som ledd i arbeidet for fred i Midtøsten. Arabiske kommentatorer betegnet det nå avlyste toppmøtet i Tunis som en siste sjanse til å bevise at araberlandene vil og kan sette i verk omfattende reformer.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere