Eide skal lede FN-arbeid i Kosovo

Norges Nato-ambassadør, Kai Eide.

Norges Nato-ambassadør, Kai Eide. Foto: Scanpix

FNs generalsekretær Kofi Annan vil utnevne Nato-ambassadør Kai Eide til å lede arbeidet med å vurdere Kosovos fremtid.

27.05.05 12:40

Arbeidet skal lede frem til en vurdering om Kosovo fortsatt skal være en del av Serbia, eller om landet skal få uavhengighet.

Ifølge en Nato-diplomat nyhetsbyrået Reuters har snakket med, vil Annan offentliggjøre utnevnelsen enten på et møte i Sikkerhetsrådet senere i dag, eller tidlig neste uke.

Eide er Balkan-ekspert og var tidligere FNs spesialutsending til Bosnia.

Kosovo er fortsatt formelt en provins i Serbia og Montenegro, men FN har siden krigens slutt i 1999 administrert landet. Stadig flere har tatt til orde for at Kosovos sluttstatus bør avklares. Senest for halvannen uke siden sa statssekretær Nicholas Burns i amerikansk UD at det internasjonale samfunn nå må få fortgang i dette arbeidet.

FN har bestemt en rekke krav Kosovo må innfri før det kan bli aktuelt å diskutere sluttstatus. Kravene omfatter menneskerettigheter, sikkerhet, demokrati og lover.

Eides oppgave blir å undersøke hvor langt dette arbeidet er kommet, og legge frem en rapport som gir en innstilling på om det er tid for å ta prosessen videre og diskutere om Kosovo i fremtiden skal være uavhengig, eller fortsatt være en del av Serbia. Kosovos albanske majoritet krever uavhengighet.

Ifølge Nato-diplomaten, som ønsker å være anonym, vil Annan forteller Sikkerhetsrådet at Eides rapport skal legges frem i løpet av noen måneder.

Hvis Eide konkluderer med at Kosovo gjør nok for å møte og oppfylle FNs krav, vil det bli iverksatt et nytt arbeid senere i år med tanke på å endelige avgjøre Kosovos sluttstatus. Ifølge Reuters er den finske eks-presidenten Martti Ahtisaari favoritt til å lede dette arbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.