Gå til sidens hovedinnhold

Eks-CIA-direktør kobler Trumps «nulltoleranse» til Nazi-Tyskland

2000 barn tvangsskilt fra foreldrene grunnet Donald Trumps «nulltoleranse» i grensepolitikken.

USAs president Donald Trumps nye grensepolitikk med såkalt «nulltoleranse» har høstet enorm kritikk fra både Demokratene og menneskerettsgrupper. Nå får Trump også indirekte kritikk fra egne rekker. Førstedame Melania Trump uttalte i helgen at hun «hater å se barn bli skilt fra foreldrene sine». Hun legger imidlertid til at «begge fløyer må komme til enighet for å oppnå vellykkede migrasjonsreformer.»

Mens tidligere førstedame og republikaner, Laura Bush, skrev et innlegg i The Washington Post hvor hun fordømmer praksisen og omtaler den som «brutal, umoralsk og hjerteskjærende».

- Nå gikk førstedamen også ut og kommenterte dette. Det begynner å komme veldig nært Trump, og han føler nok presset. Det er en ganske absurd situasjon, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, til Nettavisen.

- Helt uhørt i et sivilisert samfunn

Nulltoleransen innebærer at migranter som ulovlig krysser grensen fra Mexico til USA, blir anholdt, varetektsfengslet og straffeforfulgt. Barna deres blir ikke straffeforfulgt, hvilket betyr at de ikke kan anholdes sammen med foreldrene sine. Som et resultat blir hundrevis av barn og babyer separert fra foreldrene sine og plassert i midlertidige interneringsleirer, inkludert varehus og tidligere supermarkeder.

- Det å splitte opp familier på denne måten, går på tvers av alle amerikanske verdier, hvor familien står så sentralt, sier Moen.

- Én ting er å iverksette ganske tøffe tiltak for å holde folk ute av landet. Men det å splitte opp familier og ta babyer vekk fra sin familie, er helt uhørt i et sivilisert samfunn. Det er noen jøder i USA som har sagt at dette er en holocaust i miniatyr, sier han.

Praksisen får kritikk fra mange hold. Den pensjonerte CIA-direktøren, general Michael Hayden, koblet Trumps nye grensepolitikk til Nazi-Tyskland i en twittermelding på lørdag, skriver Newsweek.

Hayden postet et bilde av inngangen til Auschwitz og skrev følgende: «Andre stater har separert mødre og barn.»

Skylder på Demokratene

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet kunngjorde fredag at nesten 2000 barn har blitt separert fra sine foreldre i løpet av de seks første ukene med den nye nulltoleransepolitikken. I løpet av de to første ukene var det 658 mindreårige, inkludert babyer og småbarn, som ble separert fra foreldrene sine, ifølge amerikanske grensesikkerhetsmyndigheter, melder BBC. I mange tilfeller blir familiene gjenforent etter at foreldrene løslates, men det er også meldinger om familier som holdes separert i uker og måneder, melder BBC.

Trump selv legger imidlertid skylden på Demokratene og har uttalt at «en lov som Demokratene har gitt oss» er årsaken til separasjonspolitikken. Men det er dog uklart hvilken lov han faktisk sikter til, melder BBC. Kritikerne påpeker at politikken om å separere barn fra sine foreldre er en politikk som ble kunngjort av Trumps justisminister Jeff Sessions forrige måned.

- Trump skylder på en lov Demokratene har vedtatt. Men det er blank løgn, sier Moen.

- Det er helt klart at dette er et slags prinsipprytteri. Demokratene mener det blir brukt for å presse dem til å vedta en lovgivning som kan finansierer muren til Trump. Han er så kynisk og opportunistisk at det ikke er noen grenser, sier Moen.

Trump varslet under valgkampen at han ville få meksikanerne til å betale for en ny mur som skulle hindre meksikanske flyktninger fra å ta seg ulovlig inn i USA. Men Mexico har nektet å betale for muren, og Trump sliter med å få på plass en reform i Kongressen som kan sørge for at hjertebarnet hans blir finansiert.

- Har det noen gang blitt praktisert liknende politiske tiltak i USA før, Moen?

- Tidligere førstedame Laura Bush gikk ut og sammenlignet det med interneringen av japanerne under andre verdenskrig, som er en anerkjent skamplett på amerikansk historie. Det er den nærmeste parallellen du kan komme til – at det er tiltak som myndighetene setter i gang på tvers av alle humanitære prinsipper og internasjonal lovgivning, sier Moen som har jobbet med amerikansk historie i en mannsalder.

Det verserer en rekke historier i amerikanske medier om barn som blir revet vekk fra foreldrene sine. En gruppe kongresspolitikere besøkte én av interneringsleirene på søndag. Mange av barna var separert fra foreldrene sine.

- De barna på innsiden som har blitt separert fra foreldrene sine, er allerede blitt traumatisert, sier den demokratiske senatoren Jeff Merkley i en uttalelse, skriver The Telegraph.

- Tviholdt på bilde av mamma

Menneskerettsaktivist Michelle Brane ved Flyktningekommisjonen for kvinner besøkte en interneringsleir på fredag. Hun forteller om en episode hvor personalet i interneringsleiren kjeftet på en gruppe femåringer som lekte. Ifølge Brane hadde barna tilgang på verken bøker eller leker. Hun la også merke til en liten, stille gutt som tviholdt på en bildekopi av morens ID-kort.

- Staten tar bokstavelig talt barn vekk fra sine foreldre og etterlater dem i upassende forhold. Hvis foreldre etterlater et barn i et bur uten oppsyn med andre femåringer, så ville de ha blitt stilt til ansvar, sier Brane.

Flere amerikanske medier har skrevet at barna blir holdt i «bur» - som egentlig er inngjerdinger inni interneringsleirene.

Amerikanske grensekontrollmyndigheter tillot en håndfull journalister å besøke den største interneringsleiren på søndag, som ligger i McAllen i Texas. Ingen av journalistene fikk imidlertid lov til å ta bilder eller snakke med noen av migrantene. Grensekontrollmyndigheter har frigjort noen bilder fra interneringsleiren.

Seniorrådgiver i Det hvite hus, Kellyanne Conway, fortalte til NBCs «Meet the Press» på søndag at hun ikke hadde noe til overs for politikken.

- Som en mor, som en katolikk og som en som har en samvittighet, vil jeg si at ingen liker denne politikken, sa hun.

Conway sa videre at Demokratene må komme til forhandlingsbordet for å forhandle om migrasjon- og grensesikkerhetsreformen.

Programleder Chuch Todd sa at «det høres ut som at dere holder disse barna som gisler for å få Demokratene til forhandlingsbordet?».

- Jeg vil absolutt ikke at noen skal bruke disse barna som pressmiddel, svarte Conway.

- Tanken er å presse Demokratene

En anonym kilde i Det hvite hus uttalte til The Washington Post forrige uke at «tanken er å presse folk til forhandlingsbordet».

The New York Times skrev i helgen at Stephen Miller, som forfattet det opprinnelige forslaget til reiseforbudet for innbyggere fra store muslimske land, er hovedarkitekten bak separasjonspolitikken.

Den amerikanske sikkerhetsministeren Kirstjen Nielsen uttalte søndag at de ikke fører en egen seperasjonspolitikk.

«Vi har ingen politikk som går ut på å splitte familier på grensen. Punktum,» skrev hun på Twitter.

«Denne feilrapporteringen av kongressmedlemmer, pressen og aktivistgrupper må stoppe. Det er uansvarlig og lite produktivt. Som jeg har sagt mange ganger før, hvis du søker asyl for familien din, er det ingen grunn til å bryte loven og krysse grensen ulovlig,» skrev hun.

Videre har myndighetene annonsert planer om å reise teltbyer i Texas som kan huse hundrevis av barn. I Texas er det temperaturer på 40 grader celsius. Lokalpolitiker Jose Rodriguez omtaler planen som «absolutt inhuman».

- Den bør bli fordømt av enhver som har en moralsk ansvarsfølelse, sa han.

Kommentarer til denne saken