Eks-republikaner vant Senatet

Demokratene har vunnet flertallet i Senatet - takket være en tidligere republikaner.

09.11.06 22:09

Republikanernes valgnederlag er komplett. Mens demokratene sikret flertallet i Representanenes hus allerede natt til onsdag, ble Senatets siste sete først avgjort torsdag.

Gratulerte motstanderen
- I dag ringte jeg Jim Webb og gratulerte ham med valgseieren, sier den sittende republikanske senatoren for Virginia, George Allen, på en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters.

Dermed får demokratene flertall både i Senatet og Representantenes hus, for første gang på 12 år.

Men mannen som beseiret republikanerne er ikke hvem som helst. Webb er tidligere republikaner og jobbet under president Ronald Reagan på 80-tallet.

Racet mellom de to kandidatene var uvanlig jevnt, og kun 7.236 stemmer skilte dem, ifølge AP. Webb fikk 1.172.538 stemmer mens Allen fikk 1.165.302 stemmer. På grunn av den knappe marginen kunne Allen krevd nytelling av stemmene, men velger nå å innse nederlaget mot sin tidligere partifelle.

- Innbyggerne i Virginia, som jeg alltid har kalt myndighetenes eiere, har talt, og jeg respekterer deres beslutning, sier George Allen, ifølge Reuters.

- «Macaca»-Allen
Allen var lenge sett på som en sikker vinner i senatsracet, men skapte mye problemer for seg med dumme uttalelser i valgkampen.

Den mest kjente episoden skjedde under et valgmøte da han refererte til en av Webbs valgkampmedarbeidere som «macaca». Ordet blir sett på som et rasistisk uttrykk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.