RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eks-statsminister dømt for svindel

Sist oppdatert:
Ukrainas tidligere statsminister Pavlo Lazarenko ble torsdag funnet skyldig i svindel og hvitvasking av store pengebeløp av en domstol i USA.

Den 51 år gamle mangemillionæren ble styrtrik under sin tid som statsminister i Ukraina på midten av 1990-tallet.

I 1997 ble han avsatt og arrestert av president Leonid Kutsjma, men senere løslatt mot kausjon. I 1998 rømte han til USA, der han søkte politisk asyl men ble pågrepet og satt i husarrest.

Torsdag fant en domstol i San Francisco ham skyldig i alle de 29 tiltalepunktene, blant annet svindel og hvitvasking av store pengebeløp.

I juni 2000 ble Lazarenko funnet skyldig i hvitvasking av nærmere 1,4 milliarder kroner i Sveits, og dømt til 18 måneders betinget fengsel in absentia av en domstol i Genève. I Ukraina venter en drapstiltale om han vender hjem.

Selv om den amerikanske påtalemakten ønsket å sende Lazarenko i fengsel da juryen hadde avgitt sin kjennelse, og hevdet at faren for at han skal flykte fra USA er stor, mente dommere at det holdt med husarrest fram til straffeutmålingen er klar.

Dommen mot Lazarenko er den første som er avsagt mot en utenlandsk leder i USA, siden Panamas tidligere diktator Manuel Antonio Noriega ble dømt til 30 års fegsel for narkotikasmugling i 1992.

Lazarenko ønsket ikke selv å kommentere torsdagens dom, ut over å hevde at den er spekket av juridiske feil og vil bli anket.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere