*Nettavisen* Nyheter.

Eks-statsminister frikjent i Irak-sak

Foto: Kimmo Mäntyllä (Scanpix)

Byretten i Helsingfors frifant fredag Finlands tidligere statsminister Anneli Jäätenmäki for ulovlig omgang med hemmelige dokumenter. Tiltalen mot Jäätenmäki ble avvist på alle punkter.

19.03.04 11:11

Tidligere presidentrådgiver Martin Manninen ble derimot funnet skyldig i brudd på plikten til hemmelighold av opplysninger han får kjennskap til i arbeidet. Manninen dømt til 80 dagsbøter på til sammen 3.600 euro eller vel 30.000 kroner.

Jäätenmäki var tiltalt for å ha skaffet seg hemmelige dokumenter på ulovlig vis mens hun var opposisjonsleder i Finland i fjor vår. Dokumentene var utskrifter av samtaler mellom daværende statsminister Paavi Lipponen og USAs president George W. Bush om krigen i Irak.

Jäätenmäki ble beskyldt for å presse Manninen til å utlevere disse dokumentene til henne.

– At noen ber om å få se interessante dokumenter, kan juridisk sett ikke betraktes som press til å utlevere disse papirene, og det foreligger heller ikke bevis for at Jäätenmäki la utilbørlig press på Manninen, het det i fredagens enstemmige kjennelse.

Jäätenmäki brukte utskriftene fra til å framstille Paavo Lipponen – hennes viktigste motstander i valgkampen – som mindre troverdig. Jäätemääkis parti Centern vant til slutt valget med en margin på bare 6.000 stemmer.

(NTB-FNB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.