Gå til sidens hovedinnhold

Eks-statsminister nekter skyld

Finlands tidligere statsminister Anneli Jäätteenmäki nektet straffskyld da hun møtte i retten onsdag, tiltalt for å ha skaffet seg graderte dokumenter.

Sammen med den tidligere presidentrådgiveren Martti Manninen må Jäätteenmäki svare for sin rolle i et politisk lekkasjedrama som har fått navnet "Irakgate".

Jäätteenmäki ble tvunget til å gå av etter bare 63 dager som statsminister i juni i fjor på grunn av skandalen. I desember ble hun siktet for å ha overtalt Manninen til å skaffe henne hemmelige dokumenter om Irak fra presidentens kontor.

Dokumentene omhandlet samtaler hennes forgjenger Paavo Lipponen hadde hatt med president George W. Bush i forkant av den amerikanske invasjonen i Irak. Invasjonen i Irak kom bare noen dager etter det finske riksdagsvalget 16. mars i fjor.

Jäätteenmäki som selv er jurist, nektet seg skyldig på alle punkter og sa at hun trodde hun hadde fulgt vanlige lovlige prosedyrer da hun skaffet seg dokumentene.

- Jeg trodde dette var normale prosedyrer, sa hun på spørsmål om hvordan hun fikk oversendt de rundt 40 dokumentene og utskriftene på faks.

Aktor i saken Jorma Aijala sa at Jäätteenmäki har så lang politisk erfaring at hun burde ha visst at materialet var gradert.

Han tok til orde for at begge de to tiltalte bør bli bøtelagt.

(NTB-TT-AFP)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley